2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Borbély Zoltán: Az előzés szabályait nem tartotta be az ukrán kapitány

Hír TV

2019. július 2., kedd 20:42

Kikapcsolt vészjelző, leengedett kapitányi híd. Öt héttel a Hableány dunai tragédiája után egyre több bizonyíték utal arra, hogy a szállodahajó ukrán kapitánya hibázhatott. A Magyarország élőben vendége Borbély Zoltán közlekedési szakjogász

Két embert még mindig keresnek a folyó déli szakaszán. Közben az áldozatokat képviselő ügyvédek megkapták a helyszíni szemle jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy komoly szakmai hibákat vétettek a Viking kapitányi hídján. A szakértők szerint hiába volt a szállodahajón közelségjelző radar, az a baleset idején nem volt bekapcsolva. A Margit hídnál történt tömegszerencsétlenség egyetlen gyanúsítottja 15 milliós óvadék ellenében június közepén hagyta el a börtönt. Az ukrán hajós jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Nyomkövetőt kell viselnie, Budapestet nem hagyhatja el, és hetente kétszer személyesen is meg kell jelennie a rendőrségen.

Borbély Zoltán szerint könnyen elképzelhető, hogy a Legfőbb Ügyészség indítványozására a legszigorúbb kényszerintézkedést fogják alkalmazni, bár ez sem teszi meg nem történté a tragédiát. A közlekedési szakjogász mindezt arra a kérdésre válaszolta, hogy a Viking ukrán kapitánya újra börtönbe kerülhet-e? 

Hozzátette, általában a külföldi állampolgárok a bírói gyakorlat szerint letartóztatásba kerülnek, nyilvánvaló, hogy itt egy gondatlan cselekményről van szó. A most nyilvánosságra került információk szerint sokan figyelmeztették a kapitányt arra, hogy elütött egy kishajót. 

Borbély kihangsúlyozta: nem látok olyan hajózási szabályszegést, ami a Hableány kapitányának felróható lenne. 

Teljes beszélgetés: 

Hír TV