2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Bódis László: A magyar egyetemi rendszer belekerült egy nemzetközi felsőoktatási térségbe

Hír TV

2019. szeptember 11., szerda 20:23

A kormány deklarált célja a diplomával rendelkező fiatalok számának növelése - jelentette ki Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában annak kapcsán, hogy az OECD legfrissebb jelentése szerint nőtt a felsőoktatásban diplomát szerző fiatalok aránya hazánkban. Az államtitkár megerősítette: a kormány tervei között szerepel az ún. bolognai rendszer felülvizsgálata.

Hozzányúlnánk a bolognai rendszerhez is, ez már ismert, ami jelenleg úgy néz ki, hogy a felsőoktatásban részvevők 3 évig részt vesznek az úgynevezett alapszakon és plusz két év a mesterszak. Meg tudja erősíteni, hogy változtatnak ezen és milyen formában teszik? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Bódis József, ITM, tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár elmondta, hogy biztosan kell változtatni rajta, azonban a rendszer védelmében hozzátette, hogy ez egy pozitív történet abban az értelemben, hogy a magyar egyetemi rendszer belekerült egy nemzetközi felsőoktatási térségbe, melynek szerves részévé vált. A bevezetés idején véleménye szerint nagyobb hangsúlyt fektettek a formai dolgokra, a 3 éves alapképzésre és a 2 éves mesterképzésre és az azt követő doktorképzésre. Tartalmi vonatkozásban és lehet, hogy strukturálisan is meg kell újulnia, de az elképzelés az, hogy az egyetemi szereplőkkel közösen végezzék el a revíziót, ami mindenki, de végső soron a hallgatók számára egy pozitívabb helyzetet teremtene. A diákok versenyképesebb diplomához jutnának, nagyobb mozgásterük lenne az európai egyetemi térségben, véleménye szerint a revíziónak ez lenne a lényege.

Arra a kérdésre, hogy a 3 és 2 éves struktúra maradna-e, elmondta: 

Vannak olyan szakterületek, ahol a három év nagyon tömör és a 4 év praktikusabb lenne, de úgy gondolom, hogy a szakmai szereplőkkel közösen kell ezt szakmai alapon kitalálni.

A teljes adás az alábbi linkre kattintva érhető el:

Hír TV