2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Magyarország élőben

Bódis László: A magyar egyetemi rendszer belekerült egy nemzetközi felsőoktatási térségbe

A kormány deklarált célja a diplomával rendelkező fiatalok számának növelése - jelentette ki Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában annak kapcsán, hogy az OECD legfrissebb jelentése szerint nőtt a felsőoktatásban diplomát szerző fiatalok aránya hazánkban. Az államtitkár megerősítette: a kormány tervei között szerepel az ún. bolognai rendszer felülvizsgálata.

  • Bódis László: A magyar egyetemi rendszer belekerült egy nemzetközi felsőoktatási térségbe

Hozzányúlnánk a bolognai rendszerhez is, ez már ismert, ami jelenleg úgy néz ki, hogy a felsőoktatásban részvevők 3 évig részt vesznek az úgynevezett alapszakon és plusz két év a mesterszak. Meg tudja erősíteni, hogy változtatnak ezen és milyen formában teszik? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Bódis József, ITM, tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár elmondta, hogy biztosan kell változtatni rajta, azonban a rendszer védelmében hozzátette, hogy ez egy pozitív történet abban az értelemben, hogy a magyar egyetemi rendszer belekerült egy nemzetközi felsőoktatási térségbe, melynek szerves részévé vált. A bevezetés idején véleménye szerint nagyobb hangsúlyt fektettek a formai dolgokra, a 3 éves alapképzésre és a 2 éves mesterképzésre és az azt követő doktorképzésre. Tartalmi vonatkozásban és lehet, hogy strukturálisan is meg kell újulnia, de az elképzelés az, hogy az egyetemi szereplőkkel közösen végezzék el a revíziót, ami mindenki, de végső soron a hallgatók számára egy pozitívabb helyzetet teremtene. A diákok versenyképesebb diplomához jutnának, nagyobb mozgásterük lenne az európai egyetemi térségben, véleménye szerint a revíziónak ez lenne a lényege.

Arra a kérdésre, hogy a 3 és 2 éves struktúra maradna-e, elmondta: 

Vannak olyan szakterületek, ahol a három év nagyon tömör és a 4 év praktikusabb lenne, de úgy gondolom, hogy a szakmai szereplőkkel közösen kell ezt szakmai alapon kitalálni.

A teljes adás az alábbi linkre kattintva érhető el:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!