2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Bencsik Attila: Kizárt, hogy a nagy hajó kapitánya nem észlelte a Hableányt

A budai oldalról a Margit híd felvételén egyértelműen látszott, hogy a Hableány hajó nem az ütközés előtt fordult a kabinos személyhajó elé, hanem annak következtében - fogalmazott Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

  • Bencsik Attila: Kizárt, hogy a nagy hajó kapitánya nem észlelte a Hableányt

Bencsik Attila kiemelte: a hídpillérek között felgyorsul sodrás, ezáltal pedig csökken a nyomás. Ez azt jelenti, hogy a csökkenő nyomás a két hajót egymás felé húzza.

Véleményem szerint a kabinos személyhajónak meg kellett volna várnia, amíg a kishajó áthalad a pillérek között

- fogalmazott.

Bencsik Attila elmondta: egyáltalán nem tudott korrigálni a Hableány kapitánya. A tömegénél fogva egy negyven tonnás hajó nem igazán tud mit kezdeni egy ezer tonnás hajóval.

Földi-Kovács Andrea azon kérdésére, miként lehetséges, hogy másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány Bencsik Attila úgy fogalmazott: egyszerűen maga alá darálta a nagy hajó.

Magasabban van a kabinos hajónak az orra. Megborította, megfordította és maga alá szorította a Hableányt. A relatív sebességkülönbség is láthatóan nagy volt

- magyarázta.

Bencsik Attila kizártnak tartja, hogy a kabinos hajó kapitánya nem észlelte a Hableányt. Egyrészt annyira nem voltak rosszak a látási körülmények, hiszen a Duna túloldaláról a kamerák fel tudták venni a tragédiát. Ezen kívül a műszaki navigációs berendezések is rendelkezésre álltak. Minden nagy hajón van egy olyan radar, mely pontosan mutatja a környezetükben lévő összes hajó helyzetét, mozgását, irányát és célállomását.

Kizártnak tartom, hogy a kapitány ezt nem észlelte, ha figyelt a munkájára.

- jelentette ki.

Hozzátette: a hajókra felszerelt radarok felvételei fölülnézetből mutatják majd meg az ütközés körülményeit, melyekből egyértelműen meg lehet majd állapítani azt, amit a kamerák csalóka képeiből még csak feltételezni lehet.

Bencsik Attila elmondása szerint azoknak, akik bent tartózkodtak a hajóban minimális esélye volt a túlélésre, hiszen néhány másodpercük volt, hogy esetleg mentőövért nyúljanak.

Mire feleszméltek arra, milyen helyzetben vannak, addigra megtörtént a baj

- emelte ki.

Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Dunán, a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet. Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a turistahajó roncsait. A Magyar Honvédség hadihajója és búvárok érkeztek a helyszínre. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg. A Hír TV a szerda éjjel történt szerencsétlenségről folyamatosan beszámol.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!