2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Élet a türbe árnyékában 11:05

Magyarország élőben

Bencsik Attila: Kizárt, hogy a nagy hajó kapitánya nem észlelte a Hableányt

A budai oldalról a Margit híd felvételén egyértelműen látszott, hogy a Hableány hajó nem az ütközés előtt fordult a kabinos személyhajó elé, hanem annak következtében - fogalmazott Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Bencsik Attila kiemelte: a hídpillérek között felgyorsul sodrás, ezáltal pedig csökken a nyomás. Ez azt jelenti, hogy a csökkenő nyomás a két hajót egymás felé húzza.

Véleményem szerint a kabinos személyhajónak meg kellett volna várnia, amíg a kishajó áthalad a pillérek között

- fogalmazott.

Bencsik Attila elmondta: egyáltalán nem tudott korrigálni a Hableány kapitánya. A tömegénél fogva egy negyven tonnás hajó nem igazán tud mit kezdeni egy ezer tonnás hajóval.

Földi-Kovács Andrea azon kérdésére, miként lehetséges, hogy másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány Bencsik Attila úgy fogalmazott: egyszerűen maga alá darálta a nagy hajó.

Magasabban van a kabinos hajónak az orra. Megborította, megfordította és maga alá szorította a Hableányt. A relatív sebességkülönbség is láthatóan nagy volt

- magyarázta.

Bencsik Attila kizártnak tartja, hogy a kabinos hajó kapitánya nem észlelte a Hableányt. Egyrészt annyira nem voltak rosszak a látási körülmények, hiszen a Duna túloldaláról a kamerák fel tudták venni a tragédiát. Ezen kívül a műszaki navigációs berendezések is rendelkezésre álltak. Minden nagy hajón van egy olyan radar, mely pontosan mutatja a környezetükben lévő összes hajó helyzetét, mozgását, irányát és célállomását.

Kizártnak tartom, hogy a kapitány ezt nem észlelte, ha figyelt a munkájára.

- jelentette ki.

Hozzátette: a hajókra felszerelt radarok felvételei fölülnézetből mutatják majd meg az ütközés körülményeit, melyekből egyértelműen meg lehet majd állapítani azt, amit a kamerák csalóka képeiből még csak feltételezni lehet.

Bencsik Attila elmondása szerint azoknak, akik bent tartózkodtak a hajóban minimális esélye volt a túlélésre, hiszen néhány másodpercük volt, hogy esetleg mentőövért nyúljanak.

Mire feleszméltek arra, milyen helyzetben vannak, addigra megtörtént a baj

- emelte ki.

Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Dunán, a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet. Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a turistahajó roncsait. A Magyar Honvédség hadihajója és búvárok érkeztek a helyszínre. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg. A Hír TV a szerda éjjel történt szerencsétlenségről folyamatosan beszámol.

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Rendkívüli migrációs sajtótájékoztató

Ma reggel kilenc órától rendkívüli migrációs sajtótájékoztatót tartott Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó és Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!