2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Magyarország élőben

Bakondi György: A bevándorlás újból és sokadszorra az európai politika középpontjába kerül

A kormány újból meghosszabbította a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet. Harmadával nőtt a Balkánon a migránsok száma, Bosznia-Hercegovinában pedig tovább romlott a belbiztonsági helyzet. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója volt a Magyarország élőben műsor vendége, aki a Hír TV stúdiójában Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdéseire válaszolt.

  • Bakondi György: A bevándorlás újból és sokadszorra az európai politika középpontjába kerül

Törökország visszatelepítene egymillió menekültet Észak-Szíriába, azokra a területekre, amelyeket biztonsági zónának jelölnek ki az Egyesült Államokkal közösen. Erről beszélt a török elnök Ankarában, pártja képviselői előtt. Elmondta, országa eltökélt abban, hogy kialakítsa a biztonsági zónát, így szeptember utolsó hetében akár amerikai segítséggel, akár nélküle, de megkezdi a munkát. Ugyanakkor kiemelte, hogy nemzetközi támogatást vár az emberek hazatelepítéséhez. Mint fogalmazott, eddig ezt nem kapták meg a nemzetközi közösségtől, különösen az Európai Uniótól. Recep Tayyip Erdogan rámutatott, ha a közösség ne lép, akkor felrúgják a 2016-ban kötött megállapodást és átengedik Európa irányába a szír menedékkérőket.

Törökországban mintegy négymillió migráns él, akik közül 3,6 millió szíriai. A török hatóságok szerint eddig mintegy 350 ezren tértek vissza hazájukba.

A török külügyminiszter szerint országa nem tud még egy menekülthullámmal megbirkózni, kimerültek a készletei. Az európai és a hazai balliberális erők előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a 2015-ös migrációs nyomást nem a magyar határkerítés felépítése, hanem a Brüsszel és Ankara között létrejött egyezség állította meg.

„Ha ez a helyzet tovább fokozódik, mi lehet a török-EU megállapodással?”

– vetette fel a kérdést a műsorvezető.

„Egy eléggé bonyolult kérdésről van szó. Ebben szerepet játszik a szíriai helyzet, azon belül is a törökök kurdok elleni föllépése. Szerepet játszik, hogy ismételten jelentős számú szír migráns próbál átjutni Törökországból, mosta határon erőszakos cselekményekre is sor került”

– válaszolt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki szerint Törökország vízummentességet remél az Európa Uniótól, ismét nagyszámú török állampolgár utazna be az EU-ba, valamint Ankara szeretne Uniós forrásokhoz jutni az országban lévő menekültek további ellátására. Emiatt a török politikum különféle kijelentésekkel időről-időre igyekszik fokozni a nyomást az Unión. Súlyos válságot okozna, ha a törökök valamiért megnyitnák a határokat, meghaladná a balkáni országok lehetőségeit – jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója.

 „A bevándorlás újólag és sokadszorra az európai politika középpontjába kerül”

– szögezte le a szakember, aki reményét fejezte ki, hogy az új Európa Bizottság már nem fogja a régi elhibázott bevándorláspolitikát folytatni és konszenzus születik a probléma megoldására.

„Az év első nyolc hónapjában a 7300-at meghaladó illegális határátlépést akadályoztunk meg, vagy kísértünk vissza a kerítés túloldalára. Ez azt jelzi, továbbra is érdemes foglalkozni a határőrizeti rendszer hatékonyságával”

– húzta alá Bakondi György.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!