2019. december 14.,
szombat, Szilárda napja

23. Egri Bikavér Ünnep

2019. július 12., péntek 08:50

Harminc borászat több mint 120 féle borát kóstolhatják meg az érdeklődők a 23. Egri Bikavér Ünnepen. A 4 napos fesztivál megnyitóján Budapest főpolgármestere Tarlós István úgy fogalmazott: míg a szocializmusban a mennyiségre törekedtek, ma már a minőségi borok iránt nagyobb a kereslet.

Élőzenés felvonulás nyitotta meg az idei Egri Bikavér Ünnepet. A 23. alkalommal megtartott fesztivált minden évben Szent Donát napján, a borászok védőszentjének ünnepén rendezi meg Eger város Hegyközsége. 

Dr. Ternyák Csaba, egri érsek

Tudom, hogy önök ahhoz vannak hozzászokva, hogy ha egy pap mikrofonhoz kerül, akkor jó hosszan beszél. Én most szeretném ezt a szokást megtörni annyiban, hogy én mindössze egyetlen szóval szeretném köszönteni önöket, mindannyiukat a mai napon, és azt mondom: Egészségükre! - mondta Dr. Ternyák Csaba, egri érsek.

A négy napos fesztivál célja hogy a borászok és a borkedvelő közönség találkozzon egymással. A rendezvényt megnyitó Tarlós István szerint a szocializmus iparszerű bortermelését átlépve, az elmúlt évtizedekben az elkötelezett borászok újjáépítették az Egri Bikavért. 

Ma már a történelmi hagyományokra alapozva, korszerű technológiák alkalmazásával tudatos, és sikeres üzleti tevékenység folyik az egri borvidéken. A borkészítés módszerei fejlődhetnek, de a jó bor titka az ősi helyi szokások megőrzésében rejlik. - fogalmazott a főpolgármester.

A térség országgyűlési képviselője a fesztivál megnyitóján bemutatta az egri borvidék saját borospalackját, amelyet a város borászai az Egri Borműhely vezetésével fejlesztettek ki.

Örömmel jelentem, hogy ebből a palackból immár kétszázezer gyártásra került, több mint 12 borászat, pincészet csatlakozott az új borospalackhoz és rendelt ebből és idén ősztől már a csúcsminőségű egri borok, mind a vörösek, mind pedig a fehérek, ebben lesznek megtalálhatóak az üzletekben. - jelentette ki Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő.

Az Egri Bikavér Ünnep ideje alatt ingyenes koncertek és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

HírTV