2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Történelmi küldetés az űrben

2020. augusztus 2., vasárnap 09:10

Ma este érhet véget a NASA első magáncéggel közösen szervezett űrexpedíciója. A Crew Dragon űrhajó már levált a Nemzetközi Űrállomásról és a Föld felé halad.

Két amerikai űrhajós tér vissza a Földre kéthónapos szolgálat után. Várhatóan közép-európai idő szerint este 9 órakor landolnak a Mexikói-öbölben, Floridánál. Az érkezés pontos helye nem ismert; azt az időjárási körülmények, a szél ereje, a hullámok magassága, a légköri és a látási viszonyok határozzák meg pontosan. A tervezést nehezíti, hogy Florida atlanti-óceáni partjaihoz közelít az Ézsaiás névre keresztelt trópusi vihar.

A küldetést jó előre történelminek harangozta be a NASA. Ez az első alkalom ugyanis, amikor az amerikai űrügynökség egy magánvállalkozással együttműködve indított űrexpedíciót. A NASA partnere a küldetésben a Tesla elektromos autók gyártásával világhírnevet szerzett különc nagyvállalkozó Elon Musk, Space X nevű cége.

Az amerikaiak a magántőke bevonásával akarják ledolgozni az űrsiklók nyugdíjazásával előállt hátrányukat. Kilenc éven ugyanis az amerikai asztronauták csak orosz űrhajókkal tudtak eljutni a Nemzetközi Űrállomásra.

HírTV