2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Strandolók mellett dörrentek az ágyúk és fegyverek

Ropogtak a fegyverek, dörrentek az ágyúk. Első alkalommal rendezték meg a Hajdúk Világtalálkozóját Hajdúnánáson Bocskai István emlékére. A több napos rendezvényen a résztvevők csataszimulációkat is láthattak. Sokan azonban a kor ételeire voltak igazán kíváncsiak.

Csatába indulnak a hajdúk. De ez természetesen csak szimuláció. A I. Hajdúk Világtalálkozóján ugyanis az volt a cél, hogy élethűen bemutassák a XVI–XVII. századi hagyományokat, így a harcokat is. A császár zsoldosai foglyokat ejtettek. Őket kellett kiszabadítani.

A hajdúk csónakkal és úszva közelítették meg az ellenséget. A nagy küzdelemben természetesen ők kerekedtek felül. A találkozót Hajdúnánás fürdőjében rendezték meg. Sok strandoló igencsak meglepődött, amikor korhű ruhás katonákba botlottak a nagy melegben. „Nagy durranás volt, az biztos, mert amikor megjöttem, nagyon megijedtem ám, mert egyből kukkantottak egyet, és aztán látom, hogy mindenféle fegyverek vannak, és vértek és minden egyéb. Lesz itt még háború ma, főleg, hogy ha a kaják nem készülnek el idejében” – mondta Kiss Sándor. Ettől azonban nem kellett félni. Nem csak időutazáson, hanem igazi gasztronómiai túrán is részt vehettek a strandolók.


A több napos rendezvény célja, hogy a történelmet igazán közel vigyék mindenkihez, és bemutassák a hajdú hagyományokat. „Ez a hétvége Bocskai Istvánról kell hogy szóljon, és a hajdú őseink iránti tiszteletről. Bízom benne, hogy azzal, hogy megidézzük ezt a kort, egyrészt a hagyományőrzők ők is úgy látom, hogy nagyon jól érzik magukat, de az első lövések után a turisták arcán döbbenetet láttam, de aztán meg azt a vidámságot meg azt, hogy ez egy jó buli” – fogalmazott Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

A találkozón több mint száz hagyományőrző vett részt. Közülük sokan Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból érkeztek, hogy ápolják a hajdúk és Bocskai István emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!