Ebben az évben 346 tételt neveztek a megmérettetésre, melyek közül 22 nem jutott el a 25 fős szakmailag megkérdőjelezhetetlen és szigorú zsűriig, akik vak teszteléssel értékelték a Hungarikumokat.
2008 óta, amióta a Pálinka törvény életbe lépett a gasztronómiának ez a része is hihetetlen fejlődésnek indult,legalábbis a kereskedelmi forgalomba készülő termékeknél mindenképp – osztotta meg a tapasztalatait a Borssal Ledő Mónika pálinkabíráló, aki hét éve zsűrizik a rangos hazai versenyeken.
A szakértő elmondta, hogy nincs két ugyanolyan verseny, hiszen az időjárás változékonyságának köszönhetően minden évben más gyümölcsből érhető el jelentősebb mennyiség. Idén például szilvából és szőlőből készült főzetek voltak többségben és kiemelkedő minőségűek voltak a meggyből, cseresznyéből készült tételek.
Szinte hihetetlen, hogy milyen minőségi javulás ment végbe a pálinkáknál,egyes tételek már a művészet határát súrolják, emiatt nekünk bírálóknak is nagyon nehéz volt dönteni, arról, hogy mely főzetek érdemlik ki a legjobb minősítést. Íztisztaságot, illattisztaságot, ízkaraktert, illetve illatkaraktert és ezek összharmóniáját értékeljük, egy-egy kóstolás között vizet, sajtot és kenyeret fogyasztunk, így pótolva az alkohol dehidratáló hatását, valamint így semlegesítjük az előzőleg értékelt tétel ízét a szánkban – mondta a pálinkabíra.
A verseny győzteseit majd júliusban hirdetik ki és a legjobbak a Parlamentben vehetik majd át az elismeréseiket ünnepélyes keretek között.
Fotó: Shutterstock