2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Színes

Nagy meglepetés történt a Tisza-tavi ivadékvizsgálaton

Jó hírekről számolt be a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. Az augusztusban eltűnt balin- és csukaivadékok előkerültek szeptemberben, és megjelent két folyóvízi faj is a mintavétel során.

  • Nagy meglepetés történt a Tisza-tavi ivadékvizsgálaton

Míg augusztusban közel egy méterrel alacsonyabb vízállás mellett fogták az ivadékokat a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei, a szokatlanul csapadékos szeptembernek köszönhetően a legutóbbi halászatot már az időszaknak megfelelő vízszint mellett végezhették.

A hirtelen időjárás-változás őszi körülményeket teremtett a vízen, ami megmutatkozott a fogásban is, az ivadékok jelentős része már elhagyta a parti régiót – olvasható a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. jelentésében.

Legnagyobb számban a kisméretű pontyfélék kerültek hálóba. A karikakeszeg (31 milliméter), a vörösszárnyú keszeg (30 milliméter) és a bodorka (39 milliméter) ivadékainak átlagos mérete egyaránt elmarad a tízéves átlagtól, míg a dévér ivadékának átlagos mérete (44 milliméter) azzal egyezést mutat.

A ragadozók közül – bár kis mintaelem számmal –, de a süllő (118 milliméter) és a balin (64 milliméter) ivadékait sikerült megfogni, melyek a mért adatok alapján az évtizedes átlagnak megfelelő ütemben növekedtek.

 

Ez utóbbi azért is számít igazán jó hírnek, mert augusztusi vizsgálat során a csukák és a balinok nem kerültek elő.  

Érdekesség, hogy a teljesen állóvízi környezetből két igazán folyóvízi faj három egyede, két fiatal jászkeszeg és egy paduc is előkerült a szeptemberi mintavétel során.

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Tőzike tanösvényből összesen három található Magyarországon, amiből a legismertebb a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található Csáfordjánosfa mellett. A becslések szerint 15 millió tő virág borítja fehérbe a tanösvény körüli erdő talaját. Idén korábban érkezett a virágzás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!