2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Színes

Megtalálták a Winterberg-alagutat, csaknem 300 első világháborús német katona sírját

Egy közös német-francia kutatás is megerősítette, hogy megtalálták az úgynevezett Winterberg-alagutat, amelyben csaknem háromszáz német katona veszett oda az első világháborúban, amikor a franciák lerombolták az alagút mindkét bejáratát.

  • Megtalálták a Winterberg-alagutat, csaknem 300 első világháborús német katona sírját

Az északkelet-franciaországi Aisne megyében, a Chemin des Dames (Hölgyek útja) nevű hegygerinc oldalában a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK) folytatott kutatásokat a héten a francia hatóságok segítségével. Pénteki közleményük szerint a fúrások során sikerült azonosítani egy üreget, amely "csaknem bizonyosan" a tömegsírrá vált alagút részét képezi.

Az üregbe bevezettek egy kamerát, de a rossz látási körülmények nem tették lehetővé a pontos képalkotást - közölték a szakemberek, akik szerint csak nehézgépekkel lehetne bejutni az "elfeledett tömegsírba".

A hatósági kutatómunkára egy évvel azután került sor, hogy egy amatőr francia régész és fia tavaly felfedezte az "elfeledett tömegsírt", és háborús relikviákat, köztük egyenruhafoszlányokat, váll-lapokat, II. Vilmos császár arcképével díszített zsebtükröket hozott a felszínre.

Az e héten folytatott, hétfőtől csütörtökig tartó kutatásnak nem volt célja az alagútban meghalt katonák földi maradványainak kiemelése, az odaveszett katonák tömegsírját valószínűleg emlékhellyé alakítják - közölték.

A hegy alatt németek által fúrt alagútban a badeni 111. tartalékos gyalogezred 275 katonája rekedt benn, amikor a franciák 1917 tavaszán heves tüzérségi támadást intéztek az objektum ellen. A tüzérségi lövedékek berobbantották az alagútban lévő német lőszerraktárat, és a járat összeomlott. A következő hat napban azok, akiket a robbanások nem öltek meg azonnal, megfulladtak az oxigénhiánytól, vagy öngyilkosok lettek. Mindössze két katonának sikerült kimenekülnie.

A háború után a hadviselő felek egyikét sem érdekelte különösebben a tömegsírrá vált alagút, annak egykori bejáratait benőtte a növényzet. Pierre Malinowski francia amatőr régész és fia hosszú kutatómunka eredményeként tavaly találta meg a "temetőt", amelyet a hatóságok ezt követően is csak hosszas noszogatás hatására kezdtek el vizsgálni.

A beomlott alagutat az első világháború Pompejijeként is emlegetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

Magyar Péterék azt terjesztik a követőik között, hogy gyűléseik helyszínein a rendőrség munkatársai blokkolták az internetet és a mobilhálózat elérhetőségét. A rendőrség reagált: ez természetesen nem igaz, nem tettünk ilyet és nincs is ilyenről tudomásunk – írják a Police.hu-n.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Őzike tévedt be egy lakótelepre + videó

Őzike tévedt be egy lakótelepre + videó

A Szia Komárom a hivatalos Facebook-oldalán számoltak be arról, hogy egy gida szaladgált Észak-Komáromban, a 7-es lakótelepen. Az erről készült videón jól látszik, hogy az állat rémülten rohangált az épületek között.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!