2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:45

Háború Ukrajnában

Láncreakció: Megérkezett Nigerbe az orosz katonai kontingens + videó

Amerikai és orosz katonák tartózkodnak ugyanazon az afrikai bázison. Kongó elnöke nonszensznek tartja, hogy a Nyugat akarja kioktatni az afrikai országokat emberi jogokból. Számos puccsot végrehajtó afrikai katonát képezhettek ki az USA-ban, a Pentagon jelentése késik. Milyen Láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Erre a kérdésre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértővel és Marsai Viktorral, a Migrációkutató Intézet igazgatójával.

  • Láncreakció: Megérkezett Nigerbe az orosz katonai kontingens + videó

Megérkezett Nigerbe az orosz katonai kontingens. A Nigert elhagyni készülő amerikai hadsereg fokozott harckészültséget hirdetett, miután az orosz erőket ugyanarra a katonai bázisra telepítették, ahol eddig ők állomásoztak – közölte egy biztonsági forrás. A forrás hozzátette, hogy az amerikaiak folyamatosan sisakban és páncélban járkálnak, és rendkívül idegesek. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta a Reutersnek , hogy az orosz erők nem keverednek az amerikai csapatokkal a bázison, hanem egy külön hangárt használnak. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint „ Az oroszok egy külön telepen vannak , és nem férhetnek hozzá a nigeri amerikai erőkhöz, sem a mi felszereléseinkhez”.

A Nigerben 2023 júliusában történt hatalomátvétel után az országot vezető junta első parancsai között szerepelt, hogy kiutasítsák az ott állomásozó francia és amerikai csapatokat. A francia katonák már elhagyták a nyugat-afrikai országot. A Pentagon szintén kivonja csapatait, de ütemtervet még nem határoztak meg. A hivatalos jelentések szerint 1100 amerikai katona tartózkodik 101-es légibázison Niameyben, a fővárosban. A nigeri junta megállapodást kötött Moszkvával az orosz katonák bevonásáról a biztonság garantálása érdekében. Vasárnap, az orosz egység érkezését követően Moszkvából egy humanitárius segélyt szállító Il-76-os szállítórepülőgép landolt Nigerben, élelmiszercsomagokkal és alapvető szükségleti cikkekkel – jelentette az Afrikai Kezdeményezés niameyi tudósítója.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!