2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Különleges vásári forgatag: a kürtőskalács is hungarikum lehet

A kürtőskalács és a szerencsi csokoládé is a hungarikumok listájára kerülhet a jövőben. Első alkalommal rendezték meg a Hungarikum Hétvégét a budai Várban, amelynek célja, hogy a magyarok és a külföldi turisták is megismerjék és megszeressék a hagyományos hazai termékeket.

A busójárás már 2012 óta hungarikumnak számít. Így nem meglepő a jelmezes a vásári forgatagban. Első alkalommal rendezték meg a Hungarikum Hétvégét a budai Várban, ahol a látogatók több mint negyven jellegzetes magyar ételt és italt kóstolhattak meg, miközben nemzeti kulturális értékeinkkel is ismerkedhettek.

Hamarosan a kürtőskalács is hungarikum lehet. Ezek a finomságok eredeti székelyföldi receptek alapján készülnek. „A mi kürtőskalácsunk, a Kürcsi azért különleges, merthogy a tésztájába jelen pillanatban almát, répát is használunk, tehát hogy a tészta maga rozsgazdag legyen, és akkor körülbelül megkapja azt a cukrot, azt a karamellt. Ezáltal nyugodtan lehet rá mondani, hogy nagyon egészséges, nem csak finom” – mondta Makainé Kászoni Mária Magdolna.


A hagyományos hazai termékekre természetesen nem csak a magyarok voltak kíváncsiak. A Magyar Ízek Alapítvány felmérése szerint a magyarok 70 százaléka mindössze három hungarikumot tud megnevezni. A hétvégi rendezvény egyik célja, hogy a magyarok és a külföldiek is megismerjék és megszeressék a hazai ízeket. „Szerencsére nagyon sokan kilátogattak. Elég furcsa időpontban tudtuk szervezni ezt, mert a budai Várban ez volt a szabad időpont, és ahhoz képest, hogy nyár van és nagyon sokan vízpartra vágynak, nagyon sok magyar kijött, és mi ennek örülünk a leginkább, mert, ugye, a várban a külföldi turisták jelen vannak, csak, ugye, a magyarokat is el akartuk érni” – fogalmazott Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány igazgatója.

A gyulai és a csabai kolbász, a tokaji aszú és a törkölypálinka, valamint a libamáj és az akácméz mellett hamarosan a szerencsi csokoládé is a hungarikumok listájára kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!