A busójárás már 2012 óta hungarikumnak számít. Így nem meglepő a jelmezes a vásári forgatagban. Első alkalommal rendezték meg a Hungarikum Hétvégét a budai Várban, ahol a látogatók több mint negyven jellegzetes magyar ételt és italt kóstolhattak meg, miközben nemzeti kulturális értékeinkkel is ismerkedhettek.
Hamarosan a kürtőskalács is hungarikum lehet. Ezek a finomságok eredeti székelyföldi receptek alapján készülnek. „A mi kürtőskalácsunk, a Kürcsi azért különleges, merthogy a tésztájába jelen pillanatban almát, répát is használunk, tehát hogy a tészta maga rozsgazdag legyen, és akkor körülbelül megkapja azt a cukrot, azt a karamellt. Ezáltal nyugodtan lehet rá mondani, hogy nagyon egészséges, nem csak finom” – mondta Makainé Kászoni Mária Magdolna.
A hagyományos hazai termékekre természetesen nem csak a magyarok voltak kíváncsiak. A Magyar Ízek Alapítvány felmérése szerint a magyarok 70 százaléka mindössze három hungarikumot tud megnevezni. A hétvégi rendezvény egyik célja, hogy a magyarok és a külföldiek is megismerjék és megszeressék a hazai ízeket. „Szerencsére nagyon sokan kilátogattak. Elég furcsa időpontban tudtuk szervezni ezt, mert a budai Várban ez volt a szabad időpont, és ahhoz képest, hogy nyár van és nagyon sokan vízpartra vágynak, nagyon sok magyar kijött, és mi ennek örülünk a leginkább, mert, ugye, a várban a külföldi turisták jelen vannak, csak, ugye, a magyarokat is el akartuk érni” – fogalmazott Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány igazgatója.
A gyulai és a csabai kolbász, a tokaji aszú és a törkölypálinka, valamint a libamáj és az akácméz mellett hamarosan a szerencsi csokoládé is a hungarikumok listájára kerülhet.