2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Középkori forgatag a diósgyőri vár átadóján

Légi parádé és középkori forgatag az átépített diósgyőri vár átadóján. A rekonstrukció példa nélküli a magyarországi műemlékvédelemben. A városvezetés folytatná az építkezést, a vár körül lovagi játékok rendezésére alkalmas pálya is létesülhet.

A diósgyőri várat Nagy Lajos jelentősen átépítette, miután 1370-ben lengyel királlyá választották. Több ezren figyelték, ahogy Bessenyei Péter műrepülő világbajnok elhúzott gépével az újjáépített tornyok között. A felújított diósgyőri várra nemcsak a miskolciak voltak kíváncsiak.

– Mi jó messziről, Jászberényből jöttünk ide, hogy lássuk. Láttuk, amikor még nem volt felújítva és nagyon vártuk, mert a kisfiam a középkor szerelmese, úgyhogy azért jöttünk el megnézni – nyilatkozta a Hír TV-nek Kissné Tóth Adrienn.

A vár a nemzet, a közösség erejének jelképe – mondta Miskolc polgármestere. „Folytatjuk az építkezést itt Diósgyőrben, a lovagi tornák terének megépítésével, a vár környezetének megújításával, hogy Miskolc is újra régi fényét idéző szellemi és kulturális helyszíne legyen Magyarországnak, mert Miskolc csak úgy kerülhet élre, ha nem követni próbál más városokat, fejlődési folyamatokat, hanem valami újszerűt, úttörőt felmutatva az élre lép” – tette hozzá Kriza Ákos.

A munka egy éve kezdődött, a nyugati szárny kivételével két szint magasságig újra felépítettek a várat, a lovagterem Közép-Európában a legnagyobb.

– Ez a vár egy olyan felújításon esett át, ami korhűvé tette, ugyanakkor mindenben megfelel a mai kor kívánalmainak és nem elbújik előlünk ez a kor, hanem az életünk szerves része lesz. Ezt az élettel teli várat kell még megvalósítani, az adottságai megvannak, a vár felépült, nem csak restaurálódott, hanem rekonstruálódott is, ez egy picit több, és most itt a feladat előttünk, hogy tartalommal töltsük meg – mondta Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke.

A rekonstrukcióhoz az állam és az Európai Unió 2,3 milliárd forinttal járult hozzá, a 442 milliós önrészt a miskolci önkormányzat állta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!