2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Színes

Két év után ismét megrendezik a sajtgurító versenyt Angliában

Két év kihagyás után vasárnap ismét megrendezik a sajtgurító versenyt az angliai Gloucesterben, a négy kilogrammos sajttömbök - és az azokat követő versenyzők - idén is az 50 százalékos meredekségű Coopers Hillen gurulnak le.

  • Két év után ismét megrendezik a sajtgurító versenyt Angliában

   A rendhagyó versenyt 1826 óta minden évben megrendezik. A középnyugat-angliai Gloucester külvárosában az idén többezer nézőre számítanak, akik az óránként akár 110 kilométeres sebességet elérő sajt után özönlő versenyzőknek szurkolnak majd.

    A versenyben futamonként egy-egy, négy kilogrammos, kerek sajttömböt gurítanak le a meredek Coopers Hill tetejéről; a mintegy 200 méteres pályán a sajt ugyan hamarabb leér a lejtő aljára, a győztes mégis az, aki a leghamarabb éri el a célvonalat a domb alján. A rendhagyó extrém sportot rendszeresen érik kritikák veszélyessége miatt, sérülés nélkül ugyanis kevéssé teljesíthető a feladat. Az emberek sokkal inkább lezuhannak, mintsem lefutnak a sajt után, a futamban résztvevők tömegei pedig - noha komikusabbá is teszik a látványt - növelik a balesetveszélyt. Ennek orvoslása érdekében 2013-ban műsajtokkal indították el a versenyt, remélve, hogy így kevesebb veszélynek lesznek kitéve versenyzők és szurkolók egyaránt.

    A sajátos versenyszámban idén három férfi, egy női, valamint egy gyermekfutamot indítanak - noha a gyerekeknek, a sérülés kockázatát csökkentendő, a dombon felfelé kell futniuk. Hogy mentsék, ami (aki) menthető, a helyi Brockworth Rugby Club tagjai "elkapó emberekként" várják a lejtő alján a versenyzőket, és segítenek majd azoknak, akik a sajt üldözésében elvesztették a kontrollt maguk felett. A hivatalos orvosi ellátást (amelyre a versenyen általában nagy igény van) a helyi Szent János mentőszolgálat (St. John Ambulance) biztosítja majd.

    A koronavírus-járvány miatt utoljára 2019-ben gurultak le a sajttömbök. Most vasárnap az akkori győztes, Max McDougall - aki egy évvel korábban eszméletét vesztette a sajtüldözés közben - védheti meg a nyertes címét. A győzelem íze pedig nem csak metaforikusan illeti meg az első befutót: trófeaként hagyományosan nagy tömb Double Goucester félkemény sajtot adnak át annak, aki a leghamarabb eléri a lejtő alját.

Fotó: AFP/Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Földi László a Bayer show-ban + videó

Földi László a Bayer show-ban + videó

Elfogadhatatlan az, hogy influenszerek politizáljanak - így fogalmazott Földi László a Bayer show-ban. A titkosszolgálati szakértő kiemelte, hogy a véleményvezérek a maguk nemében jók, hiszen ezért megy a tömeg utánuk, azonban politikai értelemben nem képzett emberek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Tőzike tanösvényből összesen három található Magyarországon, amiből a legismertebb a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található Csáfordjánosfa mellett. A becslések szerint 15 millió tő virág borítja fehérbe a tanösvény körüli erdő talaját. Idén korábban érkezett a virágzás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!