2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Színes

Karikó Katalint a világ egyik legrangosabb tudóstestületébe választották

Az mRNS orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű magyar biokémikust a francia Tudományos Akadémia ceremóniáján választották a francia Académie des Sciences tagjává. A francia tudós közösség és a közvélemény kitüntetett figyelemmel kíséri Karikó Katalint: a róla készült dokumentumfilm után, kedden tizenöt tudós mellett tarthatta meg székfoglaló előadását – közölte a Szegedi Tudomány Egyetem a honlapján.

  • Karikó Katalint a világ egyik legrangosabb tudóstestületébe választották

A francia Tudományos Akadémia 2022. június 14-i ünnepi ülésén tartotta meg székfoglaló beszédét Karikó Katalin, melyet a Szegedi Tudományegyetem a közösségimédia-felületein élőben közvetített. Az SZTE kutatóprofesszora a patinás tudományos társaság tagja lett. 

A francia Académie des Sciences tagjává választották Karikó Katalint. A Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, az mRNS orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű biokémikus mellett tizenöt kutató lett a francia tudós testület új tagja.A 2022. június 14-i beiktatási ceremónián, Karikó Katalint köszöntve, megjelent Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete; Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Fendler Judit kancellár, továbbá a Szegedi Tudományegyetem több vezetője. Karikó Katalint a székfoglaló előadására elkísérte az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság stábja is. 

Az Académie des Sciences új tagjai képviselik hazájuk tudományos világát is: előadást tartott például amerikai, belgiumi, izraeli, németországi, spanyol, svájci és svédországi tudós. A tizenhat új akadémikus fele kutatónő.

A francia tudós közösség és a közvélemény kitüntetett figyelemmel kíséri, sokféle módon elismeri Karikó Katalin kutatói teljesítményét. Emlékezetes: a francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az SZTE alumnájáról. A nő, aki megmentheti a világot című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között. 

Amellett, hogy Karikó Katalin a 24. L’Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért kitüntetettje, a francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést is megkapta. 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetők az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Itt az EB magyar slágere? + videó

Itt az EB magyar slágere? + videó

A Full of Stars Project szerdán publikálta legújabb, Ez a szív című dalukat, amelyben ezúttal Szoboszlai Dominik mellett Hajdú B. István sportkommentátort rappeltetik meg a mesterséges intelligencia segítségével.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!