2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Ismét visszaeshet a hazai sörfogyasztás

A tavalyi csökkenés után idén is visszaeshet a hazai sörfogyasztás a Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint. A fogyasztói árak már tavaly megnőttek a jövedéki adó emelkedése miatt, most pedig az esősebb nyár nem kedvez a forgalomnak. A fesztiválokon azonban a hűvösebb idő és a drágább árak ellenére is jól fogy a sör.

A Sziget Fesztivál résztvevői minden évben ellepik a közeli nagyáruház környékét, ezért idén több rendkívüli intézkedést is bevezettek.

„Jóval több mobilvécé van most például az áruház parkolójában, sokkal sűrűbbé tettük a takarításokat, nagyon sok szemetest kihelyeztünk, a biztonsági ellenőrzést megerősítettük, hiszen rengeteg fesztiválozó és egyéb vásárló is látogatja ilyenkor az áruházat” – mondta el Gál Judit, az Auchan szóvivője.


Az árukínálatot is a fesztiválozók igényeihez igazították. A legnépszerűbb termékek a kempingfelszerelések, az ásványvíz és a sör.

Bent a fesztiválon már körülbelül négyszer annyit kell fizetni egy dobozos sörért. Korsóval kicsit olcsóbb, egységesen 650 forintba kerül.

Az átlagos hazai sörfogyasztás azonban a nyári szezon és fesztiválok ellenére is csökken. Az árak ugyanis a tavalyi 10 százalékos jövedéki adó emelkedés miatt a boltokban is nőttek.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt egy évben 2-3 százalékos mértékkel csökkent a sör értékesítésének volumene” – fogalmazott Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Ennek ellenére a magasabb árak miatt a hazai söripar bevétele tavaly 11 százalékkal emelkedett. A sörgyártók mégsem elégedettek.

„A sörgyártók szövetségének tagvállalatai több mint 66 milliárd forint adót fizettek be a tavalyi évben is az államháztartásba, aminek több mint 50 százaléka jövedéki adó volt, tehát ezek az adóterhek nem csökkennek, hanem folyamatosan növekednek” – mondta el Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke, megemlítve az ízesített söröket érintő népegészségügyi adót is.

Az elnök hangsúlyozta: jelenleg több mint 10 ezer embernek dolgozik az ágazatban, az adóterhek további emelkedése azonban már veszélyeztetné a munkahelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!