2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt

Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt, ez az első ételrecept, amely bekerült a hungarikumok sorába. A birkafőző-fesztiválon szombaton 200 bográcsban rotyogott a birkahús. A főzőversenyre nem csak magyarok jelentkeztek, egy kazah csapat is nevezett.

A birka minden részét felhasználva, hagyományos módon: sóval, paprikával és hagymával fűszerezve, vasedényben főzték minden sátornál, mégis más íze volt a pörkölteknek. Tizenötödik éve főznek birkát a karcagi Múzeumparkban, azonban most először rotyogott hungarikumként a bográcsban.

– Az, hogy hungarikum lett a birkapörkölt, óriási dolog, hiszen így megkapja a kellő védelmet ez a régi étel. Én első alkalommal főzök, eddig többnyire vendéglátó voltam. Korábban megpróbáltam főzni, de mindig elvontak a feladatok, most viszont úgy voltam vele, hogy ezt az alkalmat nem szabad kihagyni – mondta Fazekas Sándor.


A vidékfejlesztési miniszter munkáját még itt is szigorúan ellenőrizték.

– Ígéretes darabról van szó, megkóstoltam az előbb. Mondtam is Fazekas Sándornak, hogy hosszú időt hagyott ki a főzésben, de nyilván a miniszteri elfoglaltsága nem tette lehetővé, hogy a fakanál mellett is álljon, de ahhoz képest, az ízek össze kezdenek állni – tette hozzá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A főzőversenyen közel 200-an indultak, köztük egy kazah csapat is.

Hungarikumunk egyedülállóságát azonnal megvédték. „Miben más, mint a magyar?" – tette fel a kérdést Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a kazah csapat főztjének fűszerezése elérő – babérosabb, illetve erősebb – a magyarétól.

A birkapörköltek főzésén és kóstolásán kívül koncertekkel, kézműves vásárral és gyermekprogramokkal várták a rendezvényre látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!