2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Féregnyál bonthatja le a kemény műanyagot

A Madridi Biológiai Kutatóintézet munkatársai olyan anyagokat fedeztek fel a viaszféreg (Galleria mellonella) nyálában, amelyek lebontják a polietilént. Úgy vélik, ez az első alkalom, hogy ilyen hatékony szert találtak a természetben.  

  • Féregnyál bonthatja le a kemény műanyagot

A polietilén az etilén polimerizációjával előállított, nagyon kemény és tartós anyag, amely a műanyagtermelés csaknem 30%-át teszi ki. Sokféle anyag gyártásához használják, például a csövekhez, palackokhoz, zacskókhoz és élelmiszer tartályokhoz is. A műanyagoknak ez a fajtája sűrű, és nagyon lassan bomlik le a természetben, mivel ellenáll az oxigénnek. A legtöbb lebontási kísérlet megköveteli, hogy a polietilént hővel vagy UV-fénnyel előkezeljék, amely által oxigént építhetnek be a polimerbe. 

A spanyol csapat 2017-ben fedezte fel, hogy a viaszférgek lebonthatják a műanyagot, de új tanulmányukban kidolgozták, hogy a kulcselemek az állat nyálában lévő enzimek. Írásukban azt mutatják be, hogy az oxigén a polimerbe való juttatásának ez az elengedhetetlen lépése egy órán belül elérhető azután, hogy a nyál a műanyaggal érintkezett. “Azt gondoljuk, hogy ezek az enzimek képesek a polietilén mállásának felgyorsított változatára” - mondta Dr. Clemente Arias, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács társszerzője. Úgy vélik, ezek az enzimek önmagukban - szobahőmérsékleten és semleges hatású közegben - képesek oxidálni a műanyagot, amely egyébként a környezetben hosszú ideig tart. 

Ezek az élőlények egyébként kártevők, arról ismertek, hogy képesek elpusztítani a méhek kaptárjait. A kutatók szerint a lárvák méhviasz-pusztító képessége magyarázatot adhat a polietilén-lebontó képességükre. Úgy gondolják, hogy amit eddig felfedeztek, ígéretes alternatív megközelítést kínálnak a biológiai lebontásra, és új megoldásokhoz vezethetnek.  

A kutatók szerint sok kérdés vár még megválaszolásra, beleértve azt például, hogy a nyál a polimeren vagy az ilyen típusú műanyagok megerősítésére használt adalékokon hat-e, illetve, hogy egy féreg miért rendelkezik ilyen fontos enzimekkel, és mi a hasznuk a mindennapi életben.

Forrás: BBC/M.B.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!