2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Színes

Ezüstjodiddal védekeznek a jégeső ellen

Május óta 25 órán át működött a dél-dunántúli jégeső elhárítási rendszer, a megelőző módszerrel a zivatarfelhő kialakulása előtt ezüstjodidot juttatnak a levegőbe, amivel megakadályozzák a nagyobb jégszemek kialakulását. Baranya megyében tegnap is volt kiadós jégeső, és hét végéig további zivatarokat, szélviharokat jelez előre a meteorológiai szolgálat.

Vasárnap este cseresznye nagyságú jég esett Pécsett, a vihar erős széllel érkezett meg Baranya megyébe. Május elsején Orfűn majd Tamásiban volt jégeső, az elhárítás ugyan működött, de csak arra volt elég, hogy ne alakuljanak ki nagyobb jégdarabok.

A védekezést talajgenerátorok végzik. A zivatarfelhő kialakulása előtt 2-3 órával kapcsolják be azokat: ezüstjodidot juttatnak a levegőbe, amely a lehetőségekhez képest megakadályozza a jégverést. A védekezést alig két hete kezdték, de már 25 órán keresztül működött a rendszer.

Az egyesület 140 millió forintból működik, májustól szeptember végéig dolgoznak. A pénzt az állami támogatás mellett mezőgazdasági termelők, önkormányzatok, biztosítótársaságok és hegyközségek adják össze. Évről évre gondot okoz, hogy a termelők ugyan élvezik a szolgáltatás előnyeit, de csak egyharmaduk fizet a szolgáltatásért.


„A hatékonyságunk olyan 70 százalékos, ami azt jelenti, hogy Baranya, Tolna, Somogy megye területén éves szinten átlagosan több mint 4 milliárd forint termelési érték menthető meg a jégveréssel szemben, illetve hasonló nagyságrend a lakossági kárcsökkentés is” – fejtette ki Huszár István, a NEFELA Dél-magyarországi Jégeső Elhárítási Egyesülés igazgatója.

Az előrejelzések szerint a héten marad az esős idő, és néhol orkánerejű szélre is számítani kell.

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!