2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Napi aktuális 04:40

Színes

Életmentő szülők: a súlyos sérülések elkerülésének egyszerű módszereit mutatják be a gyermekmentősök

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat új, a Magyar Fejlesztési Bank támogatásával létrehozott videósorozata azt mutatja be, milyen óvintézkedésekre van szükség az életveszélyhez, vagy tartós egészségkárosodáshoz vezethető súlyos sérülések elkerüléséhez.

  • Életmentő szülők: a súlyos sérülések elkerülésének egyszerű módszereit mutatják be a gyermekmentősök

Borítókép: MFB Magyar Fejlesztési Bank

A baleseti sérülés a vezető halálok az egyévesnél idősebb gyerekeknél a fejlett világban. Ráadásul minden balesetben elhunyt kisgyermekre négy olyan túlélő jut, aki maradandó károsodásoktól szenved élete végig – mondja Dr. Goschler Ádám, gyermekmentőorvos, csecsemő- és gyermek intenzív terápiás szakorvos, a „Gyermekmentő kézikönyv szülőknek” című, hiánypótló könyv társszerzője. Szerinte a súlyos, vagy halálos kimenetel szinte a legtöbb esetben megelőzhető volna néhány egyszerű szabály betartásával.

A bukósisak és a gyerekülés

Az alapítvány új, „Életmentő Szülők: Mit tegyünk, hogy elkerüljük a gyermekbaleseteket?” című videósorozatában azt mutatja be, milyen egyszerű óvintézkedésekkel kerülhetők el azok a súlyos sérülések, amelyek életveszélyhez, vagy tartós egészségkárosodáshoz vezethetnek.

 Kép forrása: MFB Magyar Fejlesztési Bank

 

Az alig négy és fél perces videók olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyekben a gyerekek életveszélyes sérüléseinek elkerülése érdekében a szülőknek néhány alapvető és egyszerű szabályt kell betartani. Ilyen a biciklizéskor a bukósisak, illetve az autóban a gyerekülés használata, de szó van arról is, miért és – főleg hogyan – kell elkerülni a kisbabák rázását.

A videókból nem csak megtanulhatjuk, miért fontos a bukósisak, vagy a gyerekülés, de azt is megtudhatjuk, hogyan kell megfelelő biztonsági felszerelést választani, mire kell figyelni a vásárláskor, és miként kell ezeket az eszközöket használni. Vagy éppen azt, hogyan kerülheti el a kimerültséget a fiatal szülő, és előzhet meg ezzel is szörnyű tragédiákat.

 

Negyed évszázados tapasztalat

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány mentőegységei a szervezet 1999-es alapítása óta közel 60 ezer bajba jutott, beteg vagy balesetet szenvedett gyermek helyszíni ellátását végezték el. Az Országos Mentőszolgálat kötelékében a gyermekmentő kocsik az ország három régiójában, Budapesten, Miskolcon és Debrecenben sietnek a gyermekek segítségére. A szervezet a csaknem negyedévszázados munkatapasztalatait a speciális szaktudás oktatójaként is megosztja. Orvosi szakkönyv kiadása, magas színvonalú szakmai kongresszusok megrendezése mellett a szakdolgozóknak és szülőknek is tartanak továbbképzéseket, de készítettek a youtube-on bárki számára elérhető oktató videókat, és hiánypótló, a szülőknek, pedagógusoknak szóló részletes kézikönyvet is a gyermekmentésről.

A Te felelősséged!

„Gyermeked biztonsága a te felelősséged!” – üzeni a videósorozat ugyanazt a filozófiát követve, mint amit oktató, tájékoztató tevékenységében eddig már megvalósított a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat. Tapasztalatból tudják, milyen sok múlik a beteg vagy bajba jutott gyermekek mellett lévők - szülők, rokonok, pedagógusok, felügyelő személyek – felkészültségén, az időben megkezdett újraélesztésen, vagy a beteg elsődleges állapotfelmérésén, a szakszerű segítségkérésen, és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésén. A felkészültség mellett azonban ugyanúgy fontos a szülők, gyerekfelügyelők felelősségvállalása is: a balesetek elkerülése, körültekintő, szabálykövető magatartással, és a súlyos, életveszélyes helyzetek kialakulásának megelőzése a megfelelő óvintézkedések betartásával.

A videósorozat elkészítését – ugyanúgy, ahogyan a szervezet képzési programját, vagy a korábbi oktató videók, illetve a kézikönyv megjelentetését – a Magyar Fejlesztési Bank támogatta. Milassin Levente, az MFB Marketing és Kommunikációs igazgatója szerint a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány a mindennapi működésével, a gyermekek mentése iránti elkötelezettségével is példát mutat. A hosszú távú és eredményes kapcsolat fenntartása, és az alapítvány társadalmilag rendkívül hasznos kezdeményezéseinek felkarolása ezért nem is lehet kérdés a bank számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk a videók elkészítéséhez. Ismét olyan tartalom jött létre a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány és az MFB együttműködése révén, amely valódi segítséget jelent minden szülőnek, és megóvja a gyermekek életét. - tette hozzá Milassin Levente.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A választáson túl vagyunk, de az eredményen közel sem + videó

A választáson túl vagyunk, de az eredményen közel sem + videó

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. A HírTV Napi aktuális című műsorának vendége volt Trencséni Dávid újságíró és Kovács András, az Origo főmunkatársa.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nézzen korhű animációt a török kori Budáról + videó

Nézzen korhű animációt a török kori Budáról + videó

Elragadó animációs videó készült nemrég a hódoltsági Várhegyről. A film gyártója a Történelmi Animációs Egyesület: Pestről, a Tabánról, a Vízivárosról és a Rác fürdőről is készítettek videókat, ezek megtekinthetőek a Youtube-on.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!