2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Színes

A Fekete-Körösön is megkezdődött a tiszavirágzás

Nem a Tiszán, hanem a Rábán zajlott az első tiszavirágzás június elsején, és úgy tűnik, a Fekete-Körös is beelőzte a szőke folyót.

  • A Fekete-Körösön is megkezdődött a tiszavirágzás

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNP) tájékoztatása szerint a működési területükön kanyargó Fekete-Körösön megkezdődött a kérészek rajzása.

A tiszavirág Európa legnagyobb kérészféléje. Valaha a kontinens nagy részén elterjedt volt, mára azonban jelentősebb állománya csak a Tiszán és egyes mellékfolyóin van.

A Körösökön és a Maroson szerencsére még napjainkban is megcsodálhatjuk e különleges, védett rovarok látványos násztáncát.  

A tiszavirágok egy hároméves lárvastádium után alakulnak át imágóvá, azaz kifejlett, repülni tudó rovarrá. Az átalakulás után egy rövid ideig tartó rajzás következik, amely nemcsak látványos esemény, de fontos ökológiai vonzata is van. A nász után vízbehulló tetemek jelentős szerepet töltenek be a vizek élővilágában, ugyanis táplálékul szolgálnak nemcsak a halak, hanem a vizek körül élő madarak és békák számára is.  

 

A rajzás több szakaszból áll, a szerényebb mértékű elő- és utórajzásból, valamint az úgynevezett főrajzásból. A rajzás a Körösökön a víz hőfokától és az időjárási viszonyoktól függően általában június eleje és közepe táján megy végbe, először a Körösök felső, majd az alsó szakaszán. 

Jelenleg a Fekete-Körösön még csak az előrajzás tart, úgyhogy a következő napokban érdemes felkeresni a Körösök különböző szakaszait ezért a páratlan élményért.

 

Pecaverzum

Fotó: Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Bevándorlóországgá akarja tenni Magyarországot az Európai Bíróság ítélete?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!