2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Sport

Carlsen remizett Nyepomnyascsijjal Zágrábban

A kilenc éve regnáló sakkvilágbajnok Magnus Carlsen és a világbajnokjelöltek legutóbbi tornáján győztes, így újfent kihívóvá előlépett Jan Nyepomnyascsij döntetlenre végzett egymással a zágrábi nagymesterverseny nyitófordulójában.

  • Carlsen remizett Nyepomnyascsijjal Zágrábban

A norvég és az orosz nagymesternek a gyorssakkban és villámsakkban zajló horvátországi viadalon váltott partija azért érdekes igazán, mert Carlsen egy napja bejelentette: kellő motiváció híján jövőre nem védi meg a klasszikus sakkban őrzött vb-címét, vagyis nem kíván ismét párosmérkőzést játszani Nyepomnyascsijjal.

Carlsen tavaly év végén kihívójával szemben magabiztosan őrizte meg címét, s azóta többször is jelezte: legközelebb csak Alireza Firouzjával hajlandó asztalhoz ülni vb-döntőben. Csakhogy a 19 esztendős iráni-francia nem igazolta tehetségét, csupán hatodik lett a sakkvilágbajnok-jelöltek félmillió euró összdíjazású madridi tornáján, amelyen Rapport Richárd az utolsó helyen végzett.

Carlsen kihívója jövőre újra Nyepomnyascsij lenne, aki a nyolcfős mezőnyben egyedüli veretlenként végzett az élen a spanyol fővárosban. Az orosz - de a FIDE színeiben induló - sakkozó így várhatóan a kínai Ting Li-zsennel ütközhet meg, aki másodikként zárt Madridban.

A FIDE, a sportági világszövetség orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics megerősítette, hogy a vb-címvédő nem akar asztalhoz ülni Nyepomnyascsijjal, egyúttal hangot adott reményének, hogy Carlsen döntése nem végleges.

Nyepomnyascsij a zágrábi torna előtt azt mondta a TASZSZ-nak, hogy csalódott, amiért Carlsen visszalép a címvédő mérkőzéstől, a norvég világbajnok döntését kiábrándítónak és szomorúnak nevezve.

"Elutasító lépése kárt okozhat a sakknak, de Magnus volt és marad is az egyik legnagyobb sakkozó, döntésétől függetlenül" - nyilatkozta az orosz hírügynökségnek Nyepomnyascsij.

A norvég nagymester 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével foglalta el a sakkvilág trónját, s azóta négyszer védte meg címét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!