2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Sport

A West Ham United 58 év után nyert európai trófeát

A West Ham United nyerte a második alkalommal kiírt labdarúgó Konferencia-ligát, mivel szerdán a prágai döntőben 2-1-re legyőzte a Fiorentinát.

  • A West Ham United 58 év után nyert európai trófeát

A londoniak az algériai Mohamed Szaid Benrahma 11-esével kerültek előnybe a 62. percben, de nem sokkal később az olasz rivális Giacomo Bonaventura pontos lövésével egyenlített. A találkozót eldöntő találatot Jarrod Bowen szerezte a rendes játékidő utolsó percében.

A West Ham United, amely sikerével a következő idényben az Európa-ligában indulhat, legutóbb 58 éve diadalmaskodott nagy kontinentális versenysorozatban: a szigetországi klub 1965-ben a KEK trófeáját hódította el, azóta döntőig ugyan eljutott, de 1976-ban alulmaradt a belga Anderlechttel szemben szintén a KEK-ben.

A győztes angol csapat keretének a kapus Hegyi Krisztián is tagja volt, de nem nevezték a találkozóra. A West Hamet erősítő olasz Emerson Palmieri lett az első olyan labdarúgó, aki az európai szövetség (UEFA) égisze alá tartozó összes versenysorozatban diadalmaskodott, azaz a Konferencia-liga mellett megnyerte a Bajnokok Ligáját (2021), a Európa-ligát (2019), az európai Szuperkupát (2021), valamint az Európa-bajnokságot (2021) is.

Konferencia-liga, döntő:

West Ham United (angol)-Fiorentina (olasz) 2-1 (0-0)

----------------------------------------------------

Prága, Eden Aréna, 17 363 néző, v.: Carlos del Cerro Grande (spanyol)

gólszerzők: Benrahma (62., 11-esből), Bowen (90.), illetve Bonaventura (67.)

sárga lap: Benrahma (31.), Aguerd (53.), Bowen (97.), illetve Mandragora (66.), Milenkovic (75.), Amrabat (85.)

West Ham United:

----------------

Areola - Coufal, Zouma (Kehrer, 61.), Aguerd, Emerson - Soucek, Paqueta, Rice - Bowen, Antonio (Ogbonna, 94.), Benrahma (Fornals, 76.)

Fiorentina:

-----------

Terracciano - Dodo, Milenkovic, Ranieri (Igor, 84.), Biraghi - Amrabat, Bonaventura, Mandragora (Barak, 93.) - Gonzalez, Jovic (Cabral, a szünetben), Kouame (Saponara, 62.)

II. félidő:

-----------

59-62. perc: Bedobás után Biraghi kézzel ütötte el a labdát Bowen elől, a játékvezető a videobíró segítségével ítélt 11-est, melyet Benrahma a bal felső sarokba lőtt (1-0).

67. perc: egy előre ívelt labdát Gonzalez fejelt vissza Bonaventurának, aki egy igazítás után 11 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1).

90. perc: Paqueta ugratta ki Bowent, aki rávezette a labdát a kapusra, majd mellette a kapu bal oldalába helyezett (2-1).

Bár a West Ham United már az első percben lövéssel kísérletezett, összességében mégis a Fiorentina volt veszélyesebb az első félidőben. A firenzei csapat többet birtokolta a labdát, ígéretesebb akciókat vezetett, több kapura lövéssel próbálkozott, azonban egyszer sem találta el az angol rivális kapuját, így nem tudott előnybe kerülni. A legnagyobb helyzetet Milenkovic hagyta ki, aki öt méterről a keresztléc fölé fejelt. Nem sokkal az első félóra után néhány percre félbeszakadt a játék, mert az angol szurkolók műanyag sörös poharakkal és egyéb tárgyakkal dobálták az olasz játékosokat, akik közül Biraghinak fel is szakadt a fejbőre, így őt ápolni kellett. A szünet előtti utolsó percben majdnem előnybe került a Fiorentina, de a Kouame fejese után a kapufáról kipattanó labdát Jovic hiába fejelte a kapuba, les miatt nem adták meg a találatot.

A folytatásban is többet volt a labda a lila-fehéreknél, azonban ekkor kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, nem bírtak egymással a felek. A gólhoz egy kezezés miatt megítélt 11-es kellett, de az angolok nem örülhettek sokáig, mert ellenfelük öt perccel később egyenlített. A gólváltástól megélénkült a mérkőzés, azonban a helyzetek mindkét oldalon kimaradtak. A hajrában a West Ham tűnt frissebbnek és veszélyesebbnek, játékosai erőfeszítését pedig siker koronázta, így a Fiorentinának csupán a hosszabbítás nyolc perce állt rendelkezésére, hogy ismét egyenlítsen, de ezalatt nem tudott komoly helyzetet kidolgozni, azaz az angol gárda ünnepelhetett a lefújást követően.

Borítókép: Lukas Kabon/Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!