2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Le Pen vagy Macron – ma eldől a franciák útja

,

2017. május 7., vasárnap 16:49, frissítve: vasárnap 17:00

Kiürítették a Louvre-t előtti teret, ahová Emmanuel Macron várja este a szimpatizánsait. A francia elnökválasztás sorsdöntő második fordulójában a centrista jelölt számít esélyesnek, az oroszbarát politikát ígérő szélsőjobboldali Marine Le Pen-nel szemben.

Sorsdöntő elnökválasztást tartanak ma Franciaországban. A szavazók a voksolás második fordulójában az Európa-párti, centrista Emmanuel Macron, és az oroszbarát politikát ígérő szélső-jobboldali Marine Le Pen között választhatnak. Az előzetes felmérések Emmanuel Macronnak jósoltak nagyarányú győzelmet, akinek elektronikus levelezését a kampánycsend beállta előtt egy órával törték fel, egyelőre ismeretlen hekkerek. A volt bankár kampányát korábban Oroszországból érte számítógépes támadás.

„Ha Marine hatalomra kerül, Marianna kéltségbe esik” – félmeztelen aktivisták feszítették ki ezt a feliratot egy észak-franciaországi kisváros szavazóhelyiségére. A Femen nevű feminista csoport tüntetőit a rendőrök kényszerítették a távozásra.

Kockázat Magyarországnak
A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint Macron győzelme kockázatot jelentene Magyarországnak. >>>

A szavazás reggel nyolckor megkezdődött. A vezető politikusok közül először Francois Hollande leköszönő elnök adta le a voksát. Bár a kampánycsend megsértését büntetik, Hollande nem hagyott sok kétséget afelől, hogy Emmanuel Macronra szavazott. Nyilatkozatába még a centrista jelölt mozgalmának nevét is beleszőtte.

„Országunk sok megpróbáltatáson ment keresztül, de együtt leküzdöttük őket. Az utódomnak a saját elképzelései alapján Lendületben kell tartania az országot, a szó minden értelmében” – mondta Hollande.

Délelőtt adta le szavazatát Emmanuel Macron is, akit huszonöt évvel idősebb felesége kísért el. Percekkel később egy másik szavazóhelyiségbe szintén kamerák kereszttüzében érkezett meg a szélsőjobboldali jelölt, Marine Le Pen.

A franciák két jelölt és két teljesen különböző világnézet közül választhatnak. Emmanuel Macron mélyítené az európai integrációt, és a nyitott társadalomban hisz. Ellenfele, a szélsőjobboldali Marine Le Pen bevándorlásellenes és oroszbarát politikát folytatna, az ország európai uniós tagságát pedig népszavazásra bocsátaná. Van, aki a szavazás napján dönti el, kinek a neve mellé húzza az ikszet.

„Egyik jelöltet sem preferálom. Mérlegelnem kell az előnyöket és a hátrányokat” – mondta egy banki alkalmazott.

Nem tudni, hogy az eredményt mennyire befolyásolja majd a kampánycsend előtt egy órával történt számítógépes támadás Emmanuel Macron csapata ellen. A jelölt ahhoz hasonlította az esetet, amikor az amerikai elnökválasztás során orosz hekkerek feltörték a demokrata párt szervereit.

Nem szabad biztosra venni Emmanuel Macron győzelmét – figyelmeztet a világ egyik legtekintélyesebb hetilapja, a The Economist. Azt írja, a külföldi fogadóirodák szerint hat az egyhez az esélye, hogy Marine Le Pennek sikerül felülkerekednie, vagyis ugyanakkora a kockázat, mint az orosz rulettben. Az Economist szerint a reformokat, realizmust és dinamikusabb Franciaországot ígérő Macron jobb választás, mint Marine Le Pen, akinek a programja szegényebb Franciaországhoz és még nagyobb megosztottsághoz vezetne.

Egyszerűen jobboldaliként hivatkozik Marine Le Penre az angol nyelvű orosz híroldal, a Sputnik News választási összefoglalójában. A cikk szerint Emmanuel Macron kívülállóként kampányolt, pedig korábban gazdasági miniszterként maga is a rendszer része volt. Hozzáteszi, hogy a részvétel várhatóan alacsonyabb lesz, mint az első fordulóban, ami Marine Le Pennek kedvezhet.

Ha Marine Le Pen veszít is, az még nem jelent kiütéses győzelmet a populizmussal szemben – figyelmeztet a Washington Post. Az amerikai lap párizsi tudósítója úgy látja, a francia választási kampány egyértelművé tette, hogy a politikai törésvonalak már nem a jobb- és a baloldal között húzódnak a nyugati világban, hanem azok között, akik hisznek a nyitott társadalomban és a globalizációban, és azok között, akik a zárt társadalom és a nacionalizmus pártján állnak. A francia elnökválasztás minden eddiginél jobban rávilágított erre az ellentétre a lapnak nyilatkozó politikai elemző szerint.

Le Pennek matematikai esélye van

Bár a közvélemény-kutatások fölényes győzelmet jósolnak Emmanuel Macronnak, matematikai esélye még van annak, hogy Marine Le Pen győzhet a Hír TV-nek nyilatkozó Franciaország-szakértő szerint.

„Ha alacsonyabb a részvételi arány, az Le Pen számára kedvez és egy történelmileg alacsony, nagyon alacsony részvételnél az is elképzelhető, hogy éppen Le Pen nyerne. Csütörtök óta jöttek ki a különböző matematikai modellek, amik nézik azt, hogy melyik frakció szavazói bázisának a szavazói kedve hogyan befolyásolja a választásokat, hogy hogyan módosul a két elnökjelölt eredménye és van több olyan verzió is, amelyben Le Pen akár el is viheti a pálmát” – fejtette Szűcs Anita.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!