2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Támadás érte az elnökjelölt kampánycsapatát

2017. május 6., szombat 08:53, frissítve: szombat 11:08

Számítógépes támadás érte Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánycsapatának levelezését, ráadásul nem ez az első ilyen hackerakció a centrista politikus ellen. Április végén egy japán cég Oroszországhoz kötötte a támadásokat.

Egy-másfél órával a franciaországi kampánycsend kezdete előtt megjelentek egy internetes dokumentummegosztó oldalon Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánycsapatának levelei. Több ezer e-mailt, kilenc gigabyte-nyi belső felhasználású adatot töltött fel a kampányfinisben egy magát Emleaksnek nevező felhasználó, aki kampánydokumentumokat, leveleket, pénzügyi adatokat szerzett meg e-mail-címek feltörésével.

A centrista jelölt csapata szerint az eredeti adatok mellé hamisakat is betettek a hackerek, hogy azzal ingassák meg Macronékat, és bizonytalanítsák el szavazóikat. A kampánystáb, amely közleményében az akciót súlyos és koordinált támadásnak nevezte, április végén arról számolt be, hogy többször megpróbálták feltörni a levelezésüket, de mindegyik támadás sikertelenül végződött. Akkor egy számítógépes vírusok elhárításával foglalkozó japán cég is megerősítette, hackerek célpontjává vált Macron.

„Különböző módszerekkel dolgozó csoportok iránt érdeklődtünk, átnéztük az adathalászati kampányukat, így több mint 70 csapatot találtunk világszerte, közte európait és franciát, amelyet a Pawn Storm vett célba. Franciaországban találtunk kibertámadásokat, amelyek márciusban jelentek meg, és az En Marche!-hoz köthető domainneveket céloztak, vagyis Emmanuel Marcon elnökválasztási csapatát” – mondta Loic Guezo kiberbiztonsági szakértő.

A szakember szerint ez a csoport nagyszabású, összehangolt akciókat képes végrehajtani. „Az egyik jellemzője a Pawn Storm csoportnak, hogy sok technikai vagy pénzügyi forrása van ahhoz, hogy az infrastruktúrájával kiépítse és tartósan működtesse kibertámadási rendszerét” – tette hozzá Loic Guezo.

A japán vállalat Oroszországot teszi felelőssé az akcióért, amerikai kémelhárítók a hackercsoportot az orosz hírszerzés fegyverének tartják. Szerintük ugyanarról a körről van szó, amelyik a tavalyi amerikai elnökválasztást is célba vette. Oroszország azonban visszautasította, hogy ő állna a hackerakciók mögött.

A felmérések Macron biztos győzelmét jelzik a vasárnapi választáson, 20 százalékkal vezet a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!