2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Macron győzelme kockázattal járhat Magyarország számára

2017. május 4., csütörtök 17:43, frissítve: csütörtök 18:15

A francia tévénézők szerint Emmanuel Macron nyerte a szerda esti televíziós vitát Marine Le Pennel szemben. A centrista jelölt továbbra is 20 százalékkal vezet a radikális jobboldal jelöltje előtt a vasárnapi második forduló előtt. A Hír TV-nek egy Franciaország-szakértő azt mondta: Macron győzelme komoly kockázatokkal járhat Magyarország számára.

Példátlanul durva, zavaros és alacsony színvonalú – így értékelték francia lapok Emmanuel Macron és Marine Le Pen csaknem háromórás tévévitáját.

Az elnökjelöltek személyeskedtek, egymás szavába vágtak, és hazugsággal vádolták a másikat. A Nemzeti Front jelöltje szerint a franciák a nemzeti és a globalista politika közül választanak vasárnap.

„Nagyon világos az a politikai választás, amit a francia embereknek meg kell tenniük: Macron úr a féktelen globalizáció jelöltje, a társadalom »überizációjáé«, a bizonytalanságé, a szociális brutalitásé, a mindenki ellen vívott háborúé, a nagyvállalatok általi fosztogatásé, Franciaország szétdarabolásáé elsősorban a nagy pénzügyi érdekek és a kommunisták által, és mindezt Hollande úr irányítja, aki a legtermészetesebb módon áll e mögött az egész mögött” – jelentette ki a Nemzeti Front elnökjelöltje.

Le Pen azzal vádolta Macront, hogy titkos bankszámlája van az adóparadicsomnak számító Bahamákon, amit az egykori szocialista politikus rágalomnak nevezett. Macron szerint Le Pen egy olyan pártot vett át apjától, amely évtizedek óta a franciák dühéből húz hasznot.

„Ön megosztottságot és polgárháborút ajánl az országnak. A terrorizmus elleni harc soha nem azt jelenti, hogy belesétálunk a csapdájukba. Ezt a csapdát ők készítették nekünk, és ön is ezt kínálja azáltal, hogy megosztja a francia embereket, támadja őket vallásuk alapján, zavart szít az országban. Soha, soha nem engedem, hogy ez megtörténjen” – mondta centrista jelölt.

A francia tévénézők többsége Macront látta meggyőzőbbnek a vitában – ismertette a felméréseket a Hír TV külpolitikai szerkesztője, aki vasárnap Párizsból tudósít majd az elnökválasztás második fordulójáról. „63 százaléka a tévénézőknek Macront találta felkészültebb elnökjelöltnek, és ez az adat nagyon megegyezik azokkal a szondákkal, ami a választási hajlandóságot mutatja. Ugyanúgy 59-60 százalékos többséget mérnek most, mint az első forduló után, ami azt mutatja, hogy két hét alatt Le Pennek – akármilyen háttérből is jön, akármilyen programja is van, és akármennyire megnyerő volt női jelöltként és potens politikusként – nem sikerült egy százalékot sem lefaragnia hátrányából” – fejtette ki Maráczi Tamás.

Egy magyar szakértő szerint Macron győzelmével perifériára szorulhatnak azok az uniós tagállamok, amelyek még nem vezették be az eurót. „Emmanuel Macron programja a többsebességes Európa programja. Emmanuel Macron azt ígéri, hogy újra elkezdi működtetni a német–francia tengelyt, amelyet Francois Hollande egyébként nem működtetett, és az eurót mint valutát használó államokat egy mélyebb integrációba vonja. Ez természetesen minden olyan tagállam számára, aki nem használja az eurót, egyfajta perifériára sodródásnak a veszélyét jelenti. Tehát Magyarország számára a jelenlegi formában, amennyiben nem kívánjuk az eurót nagyon gyorsan bevezetni, ez potenciálisan nagyon komoly kockázatokkal jár” – vélekedett Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.

Előzetes felmérések szerint a francia elnökválasztás második fordulójában a választók háromnegyede járulhat az urnákhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!