2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Megtiltották Macron feltört levelezésének közlését

2017. május 6., szombat 19:33

Megtiltotta Emmanuel Macron feltört levelezésének közlését a francia sajtónak az elnökválasztási bizottság. Ezzel ugyanis megsérthetik a kampánycsendet, ami bűncselekménynek minősül. A Macron-csapat szervereit már korábban is megpróbálták feltörni orosz hekkerek. A felmérések szerint a támadás ellenére továbbra is a centrista jelölt a holnapi választás esélyese.

Másfél órával a franciaországi kampánycsend kezdete előtt megjelentek az internetes Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánycsapatának levelei. Több ezer belső felhasználású e-mailt töltött fel a kampányfinisben egy felhasználó, a levelek a kampányra vonatkoztak és pénzügyi adatokat is tartalmaztak.

„Szerintem mindig is alkalmaztak hasonló praktikákat a politikusok egymás ellen. Korábban máshogy intézték ezt, de a modern világban már számítógépekkel oldják meg” – mondta egy párizsi lakos.

A centrista jelölt csapata szerint az eredeti adatok mellé hamisakat is betettek a hekkerek, hogy elbizonytalanítsák a szavazókat. A kampánystáb, amely közleményében az akciót súlyos és koordinált támadásnak nevezte, április végén arról számolt be, hogy többször megpróbálták feltörni a levelezésüket, de mindegyik támadás sikertelenül végződött. Akkor egy számítógépes vírusok elhárításával foglalkozó japán cég is megerősítette, hekkerek célpontjává vált Macron.

„Különböző módszerekkel dolgozó csoportok iránt érdeklődtünk, átnéztük az adathalászati kampányukat, így több mint 70 csapatot találtunk világszerte, közte európait és franciát, amelyeket a Pawn Storm vett célba. Franciaországban találtunk kibertámadásokat, hamis webcímekkel, ezek márciusban jelentek meg, és az En Marche!-hoz köthető domainneveket céloztak, vagyis Emmanuel Marcon elnökválasztási csapatát” – mondta egy kiberbiztonsági szakértő.

A japán vállalat Oroszországot teszi felelőssé ezekért az akciókért, amerikai kémelhárítók ezt a hekkercsoportot az orosz hírszerzés fegyverének tartják. Szerintük ugyanarról a körről van szó, amelyik a tavalyi amerikai elnökválasztást is célba vette. Oroszország azonban visszautasította, hogy ők állnának a hekkerakciók mögött. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint nem várható, hogy az oroszbarát politikát ígérő Marine Le Pen jelentősen profitálhat a hekkelésből.

„Én nem gondolom, hogy jelentősen fogja növelni az esélyeit. Ha ez a hekkelés valóban Oroszországhoz köthető, ami egyelőre még nem bizonyított, illetve nem vállalta egyetlenegy hekkercsoport sem ezt a támadást, akkor valóban ezzel kedvezhet Marine Le Pennek. Tudjuk Marine Le Penről, hogy nagyon erős az oroszbarátsága, amit valóban nyíltan vállal, a kampányát is finanszírozzák” – vélte a Hír TV-nek nyilatkozó Franciaország-szakértő, Szűcs Anita.

Macron erősebb európai együttműködést akar, Le Pen viszont kiléptetné Franciaországot az euróövezetből, ami egyezhet Oroszország érdekeivel.

„Áttételesen az is az orosz stratégiai érdekek felé mutat, főleg Le Pen esetében, hogy gyengítené az európai integrációt, hiszen Oroszországnak egyértelműen nem érdeke egy erős integráció, nem tudom, hogy ez mennyire tudatos vagy mennyire következmény” – ezt már Soós Eszter Petronella mondta.

A felmérések Marcon biztos győzelmét jelzik a holnapi választáson. Ezek szerint 20 százalékkal vezet a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!