2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Zelenszkij: fontos, hogy ne legyünk erkölcsileg semlegesek a gonosszal szemben

Volodimir Zelenszkij: "fontos, hogy ne legyünk erkölcsileg semlegesek a gonosszal szemben"

  • Zelenszkij: fontos, hogy ne legyünk erkölcsileg semlegesek a gonosszal szemben

Egyúttal megköszönte Ausztria Ukrajnának nyújtott segítségét.

Az ukrán elnök felidézte: Oroszország négyszáz napja támadta meg Ukrajnát, és hirdetett "totális háborút az emberek ellen". Aláhúzta, nap mint nap emberek halnak meg, nemcsak a harcokban, hanem annak következményei miatt is.

Százhetvennégyezer négyzetkilométert, Ausztria területének kétszeresét aknák és fel nem robbant lövedékek borítanak - magyarázta az ukrán elnök. Az oroszok több százezer aknát, gránátot és robbanócsapdát hagytak az épületekben és a kertekben - tette hozzá.

"Amikor támogatásért fordulunk önökhöz, akkor azt kérjük: védjék meg az emberi életeket" - folytatta. Ukrajna biztonságban, békében és szabadságban akar élni - hangsúlyozta Zelenszkij, arra biztatva a képviselőket, hogy keressék fel az országot, és győződjenek meg saját szemükkel a helyzetről.

Ausztria volt az egyik utolsó európai uniós tagállam, amely lehetőséget adott Zelenszkij számára, hogy felszólaljon a parlamentben. Az Osztrák Szabadságpárté (FPÖ) volt az egyetlen képviselőcsoport, amely ellenezte az ukrán elnök beszédét. Wolfgang Sobotka házelnök köszöntője után egyedül az FPÖ képviselői nem tapsoltak. Ehelyett Zelenszkij beszédének kezdetén "Helyet a békének" és "Helyet a semlegességnek" feliratú plakátokat tartottak a magasba, majd egységesen elhagyták a termet. Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője azzal vádolta a többi frakciót, hogy "veszélyes és differenciálatlan retorikára váltottak a végső győzelem szükségességét hirdetve". A végső győzelem gyakran használt propagandakifejezés volt a náci Németországban.

Sobotka hangsúlyozta: az Ukrajnának nyújtott politikai, pénzügyi és humanitárius támogatás az osztrákok számára kiemelt fontosságú, és készek továbbra is segíteni az országot. Ausztria eddig több mint 129 millió euróval támogatta Ukrajnát pénzügyi és humanitárius segélyek formájában, és közel 94 ezer ukrán menekültet fogadott be. A házelnök biztosította Zelenszkijt, hogy Ausztria a háború befejezése után részt vesz Ukrajna újjáépítésében. Sobotka leszögezte: "bár Ausztria hivatalosan semleges katonailag, de politikailag nem az".

Az ülésteremben számos látogató követte figyelemmel a beszédet a galériáról, köztük Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Vasszil Himinez ukrán nagykövet. Eközben mintegy százan tüntettek a parlament előtt Zelenszkij beszéde ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!