2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Zavargások Tunéziában, egy rendőr életét vesztette

Tunézia több városa is megbénult az általános sztrájk miatt. A munkabeszüntetési akciót a héten meggyilkolt ellenzéki vezető miatt indították. Az összes járatot törölték a Tunisz-Karthágó reptéren. A fővárosban rohamrendőröket és katonákat vezényeltek a tüntetések helyszínére.

Tuniszban több ezren vettek részt az ellenzéki politikus temetésén. A 48 éves Sokri Belaidot szerdán közvetlen közelről lőtte le egy fegyveres, aki a merénylet után motorral hajtott el a tetthelyről. A szakszervezetek szerint a gyilkosságért a legnagyobb kormánypártot, az iszlamista Újjászületést terheli a felelősség, de a szervezet visszautasította a vádakat.

„Szerintem ez a merénylet előre megfontoltan hajtották végre, hogy az ország az erőszak útján induljon el, és destabilizálja a helyzetet" – fogalmazott egy tuniszi lakos.

Az tunéziai főváros lakói szerint a kormánynak félre kell tennie a nézeteltéréseket, hogy elkerülhessék a további erőszakot.

Egy rendőr életét vesztette

A merénylet miatt a két évvel ezelőtti jázminos forradalom óta nem látott utcai demonstrációkat tartottak Tunéziában. Az ellenzéki tüntetők többször is összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek a tömegoszlatásnál. A zavargásokban egy rendőr meghalt.

Szerda este a miniszterelnök már engedett a tiltakozásoknak, feloszlatta a kabinetet és azt javasolta, hogy a következő választásokig szakértői kormányt alakítsanak. Az ellenzék üdvözölte a lépést, a legnagyobb kormánypárt viszont elutasította az indítványt, mert a döntést nélkülük hozta meg a miniszterelnök. A politikai válság miatt egyébként egész péntekre általános sztrájkot hirdettek Tunéziában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!