2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Külföld

Woke-botrány a Winnetou körül Németországban

Felfüggesztették a könyvek értékesítését, betiltás határán Karl May klasszikusa?

  • Woke-botrány a Winnetou körül Németországban

Az őslakos indiánok közhelyes ábrázolása miatt leállították a Kis Winnetou című filmmel együtt kiadott gyerekkönyvek értékesítését. A Ravensburger kiadó a döntést a nagy mennyiségben kapott negatív kritikával indokolta – írta meg a Spiegel.

A fő „gond”, hogy a Winnetou-gyerekkönyvben „bagatellizáló klisék” szerepelnek az őslakosokkal kapcsolatban.

A leállított tételek állítólag licencelt címek – egy gyermekkönyv, egy első-olvasókönyv, egy puzzle és egy matricás könyv.

A kiadó „alaposan megfontolta” és úgy döntött, hogy kiveszi a címeket a programból – magyarázta a kiadó szóvivője. Ravensburger „arra a következtetésre jutott, hogy a történelmi valóságot, az őslakosok elnyomását tekintve itt egy romantikus, sok klisét tartalmazó kép rajzolódik ki”. A Winnetou-ról szóló anyag „sok embert inspirált”, de „messze állt attól, ahogyan az őslakosok valójában éltek”. A kiadó ezért nem akarta „ismételgetni és terjeszteni a bagatellizáló kliséket”.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!