2024. 07. 14. Vasárnap Örs, Stella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Von der Leyen búcsút inthet az elnöki székének

A tagállamok vezetői nem tudnak megegyezni a német politikus kinevezésén.

  • Von der Leyen búcsút inthet az elnöki székének

Az uniós állam- és kormányfők hétfő este nem támogatták Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének a második kinevezését, miután saját pártja összeveszett a szövetségeseivel és az megerősödött jobboldallal is. A brüsszeli vezetés megválasztása tovább csúszik, miközben a tagállamok és az Európai Parlament is megpróbál hozzászokni az új erőviszonyokhoz.

Az uniós választásokat követően – amelyen az Európai Néppárt (EPP) ismét a legtöbb szavazatot szerezte – szinte biztosnak tűnt, hogy von der Leyen megtarthatja az elnöki széket, Brüsszelben pedig a legtöbb vezető pozíciónak megtalálták az örökösét:

  • a szocialista António Costa volt portugál miniszterelnök az Európai Tanács élére ült volna;
  • a máltai Roberta Mersola megtarthatta volna az EP elnöki pozícióját, az EPP színeiben;
  • Kaja Kallas volt észt miniszterelnök pedig az EU új külpolitikai vezetője lett volna.

Politico értesülése szerint a 27 tagállam vezetőinek találkozója azonban nem ment olyan simán, mint amire az uniós választások győztesei számítottak: a jobboldal előretörése ugyanis megváltoztatta az erőviszonyokat, a képviselőinek akadályozása pedig patthelyzethez vezetett.

Ma még nem tudtunk döntést hozni. A bizottság elnöki posztjára megállapodtunk három névben, ám a megegyezés legkorábban a vezetők június 27–28-i találkozóján fog megszületni

– közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn késő este, a vezetők vacsorája után újságíróknak.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk: Lepattanó + videó

Svenk: Lepattanó + videó

Az idei év egyik legvártabb magyar filmje a gombfocizás világát középpontba állító Lepattanó, amiben a Dallas sztárja, Patrick Duffey is fontos szerepet vállalt. A Svenk stábja a film új előzetese kapcsán szólaltatta meg a Lepattanó producerét, Roskó Pétert.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fehéroroszország visszavonja csapatait az ukrán határról

Fehéroroszország visszavonja csapatait az ukrán határról

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton a feszültség enyhülésére tekintettel utasítást adott az ukrajnai határra küldött erősítés visszavonására a katonai alakulatok eredeti szolgálati helyére - közölte a BelTa helyi hírügynökség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!