2024. 10. 22. Kedd Előd napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális extra 00:10

Külföld

Halomra ölik egymást az emberek Szudánban

Két nap alatt több mint hetven ember vesztette életét Szudánban a hadsereg és a félkatonai erők összecsapásaiban - jelentették kedden a szudáni fővárosban működő önkéntes mentőalakulatok és helyi aktivistacsoportok.

  • Halomra ölik egymást az emberek Szudánban

Legkevesebb 31 ember, köztük négy gyerek és két nő vesztette életét a kormányerők Vad Madani város egyik mecsetére mért légicsapásában, a támadásban további 27 ember megsérült - közölték kedden a Kartúmban működő önkéntes mentőalakulatok.

A Vad Madani Ellenállási Bizottság közleménye szerint a vasárnapi esti ima után harci repülők robbanóanyaggal megtöltött hordókat dobtak le Vad Madini egyik mecsetére és annak környékére. A támadás után tizenöt áldozatot azonosítottak, több tucat holttest vizsgálata még folyamatban van - tették hozzá.

Az éhínséggel járó konfliktus kezdete óta több szudáni tartományban önkéntes szervezetek működtetnek közösségi konyhákat, élelmiszercsomagokat osztanak ki a helyi lakosságnak, támadások esetén pedig megszervezik az evakuálást és menedéket nyújtanak a lakosság számára.

A Mohamed Hamdan Dagalo irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) 2023 decemberében, a Szudáni Fegyveres Erők (SAF) Vad Madaniból való visszavonulása után vették át az irányítást Gezira tartomány fölött.

A kormányerőkkel szemben álló RSF legalább 25 emberrel végzett Gezira tartományban Abuagla Keikal, a milícia egyik magas rangú tisztjének távozása után - közölték kedden helyi aktivisták. Az RSF különböző hadosztályai december óta hajtanak végre fosztogató akciókat a tartományban, de a Keikal által vezetett helyi erők idáig megállították a Kelet-Gezirába behatoló erőket, és a terület fölötti ellenőrzést átvéve megvédték a helyi lakosságot az erőszak javától - áll az aktivisták helyzetjelentésében. Keikal vasárnapi távozása után nagyszámú RSF-katona özönlött be a tartományba, ahol a jelentés szerint bosszúból fosztogatni és öldökölni kezdtek.

"Megkapták a lehetőséget, hogy azt csináljanak, amit csak akarnak" - nyilatkozta a támadásról egy névtelenségét kérő aktivista.

A Rufaa Ellenállási Bizottság nevű csoport közlése szerint a fegyveresek legalább 25 emberrel végeztek Rufaában, hét másik faluban és településen. A legtöbb rufaai lakost kitelepítették, otthonukat feldúlták, és több szexuális erőszakról szóló jelentés is érkezett a csoporthoz.

Az RSF kedden közölte, hogy kiűzte a hadsereget Tamboul városából, ahol a szudáni hadsereg szüntelenül próbál területeket visszaszerezni az RSF ellenőrzése alól. Bizonyítékként egy videofelvételt is megosztottak a sereg vezetőjének és 370 katonának a megöléséről. Az Ellenállási Bizottság jelentése szerint a katonaság visszavonult Tamboulból, a hadsereg egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást a helyzetről.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Komment - Mit jelent ma nekünk 1956. október 23-a?

Komment - Mit jelent ma nekünk 1956. október 23-a?

Ezúttal is négy vendéggel igyekeztünk a különböző témákat egy kicsit könnyedebb köntösben megvizsgálni és lendületes hangvételben megbeszélni a legfontosabbakat. Műsorvezető: Mészáros Nóra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!