2024. 10. 22. Kedd Előd napja
Jelenleg a TV-ben:

Trump vagy Harris?

Következik:

Radar 23:30

Külföld

Kemény szavakkal kellett szembesülnie a német nagykövetnek, akit bekérettek Moszkvában

Bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden Alexander Graf Lambsdorff német nagykövetet, tiltakozásul a rostocki haditengerészeti parancsnokság létrehozása miatt, amelynek célja a NATO védelmi készültségének megerősítése a Balti-tenger térségében.

  • Kemény szavakkal kellett szembesülnie a német nagykövetnek, akit bekérettek Moszkvában

A moszkvai tárca közleménye szerint a parancsnoki központ felállítása sérti a német újraegyesülés során kötött, úgynevezett Kettő plusz Négy szerződés rendelkezéseit, amelyek tiltják NATO-csapatok állomásoztatását Kelet-Németország területén.

A német haditengerészet új taktikai parancsnoksága - CTF Baltic - hétfői felavatásán Boris Pistorius német védelmi miniszter még arról beszélt, hogy semmilyen hatályos szerződéses kötelezettséget nem sértenek.

"Felhívtuk a nagykövet figyelmét arra, hogy a német kormánykörök ezen lépése a második világháború eredményeinek burkolt revízióját és az ország militarizálását hivatott folytatni"

- áll az orosz külügy állásfoglalásban. Moszkva felszólította Berlint, hogy adjon magyarázatot a lépésre.

"Washingtonnak, Brüsszelnek és Berlinnek is tisztában kell lennie azzal, hogy a NATO katonai infrastruktúrájának kiterjesztése az egykori NDK területére nagyon negatív következményekkel fog járni, és nem marad az orosz fél válasza nélkül"

- tette hozzá az orosz külügyminisztérium.

A Balti-tenger fontos ellátási útvonal a NATO számára, és kulcsfontosságú gazdasági jelentőséggel bír a szomszédos szövetséges országok szempontjából. Az új főhadiszállással a német haditengerészet feladatokat vesz át a NATO-tól, aminek célja a védelmi felkészültség megerősítése a balti-tengeri térségben.

Németország jelenleg a NATO-szövetség legnagyobb haditengerészetével rendelkezik a Balti-tengeren, ahol a regionális vezető szerepet október 1-jén vette át. Pistorius még hétfőn megerősítette, hogy a CTF Baltic nem egy új NATO-parancsnokság és az nem sérti a Németország újraegyesítésekor kötött "Kettő plusz Négy" szerződést.

A CTF Baltic egy más államok részvételével működő nemzeti parancsnokság, melyet a minisztérium közlése szerint német tengernagy vezet. Az új haditengerészeti parancsnokságban Németországon kívül tizenegy másik ország vesz részt: Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország és Svédország. Békeidőben ezekből és más partnerországokból 60 katona tud multinacionális szolgálati posztot betölteni. Válság vagy konfliktus esetén a létszám akár 240-re is növelhető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Komment - Mit jelent ma nekünk 1956. október 23-a?

Komment - Mit jelent ma nekünk 1956. október 23-a?

Ezúttal is négy vendéggel igyekeztünk a különböző témákat egy kicsit könnyedebb köntösben megvizsgálni és lendületes hangvételben megbeszélni a legfontosabbakat. Műsorvezető: Mészáros Nóra.
Halomra ölik egymást az emberek Szudánban

Halomra ölik egymást az emberek Szudánban

Két nap alatt több mint hetven ember vesztette életét Szudánban a hadsereg és a félkatonai erők összecsapásaiban - jelentették kedden a szudáni fővárosban működő önkéntes mentőalakulatok és helyi aktivistacsoportok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!