2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Visszafoglalták a kurdok a moszuli gátat

Visszafoglalta a moszuli gátat az Iszlám Állam fegyvereseitől a kurd hadsereg. A katonai akciót az amerikai légierő segítette, amely 14 légicsapást hajtott végre Észak-Irakban a stratégiai jelentőségű építmény térségében.

Korábban terrorista szervezetként kezelték, mára viszont az amerikai hadsereg oldalán harcolnak a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveresei az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet ellen Irakban. A katonák visszatérhettek Makhmurba, miután azt sikerült visszaszerezniük a szélsőségesektől. A városban korábban 14 000 kurd munkáspárti és családjaik laktak.

„Az iszlám militáns felkelők nem fegyverrel foglalták el Makhmurt, hanem pszichológiai harccal és megfélemlítéssel. A kurd katonák ezért vonultak ki lövés nélkül és minden lakos elhagyta a várost. De visszatértünk és visszavettük a hatalmat” – mondta Sadeq Koya munkáspárti harcos.

A katonák a közeli hegyekben állomásoznak és onnan védik a korábban katonai táborként is szolgáló települést. „Kurd nőként bennem is van gyűlölet az Iszlám Állammal és az őket a háttérből irányítókkal szemben. Ezért is folytatjuk a harcot. Nem félünk attól, hogy iszlám militánsok által fogunk meghalni azoknak a nőknek a védelmében, akik szomjan halnak és akiket megerőszakolnak. Készek vagyunk feláldozni magunkat a kurd nők védelmében” – mondta Sedar Botan parancsnok.

Szíriában több ezer iraki yazidi menekült el az IÁ szélsőségesei elől. Műanyag sátrakban élnek, hideg víz és gyakran élelem nélkül. A menedékként szolgáló tábort, ahol most élnek, három hónappal ezelőtt húzták fel, még a szíriai menekültek számára.

A hegyeken való átjutást a kurd hadsereg segítette, sőt ők is szállítottak át embereket Szíriába. Több mint 12 000-et. „13 órát meneteltünk a hegyekben, míg a PKK egyik ellenőrző pontjához érkeztünk és ők segítettek, ők mentettek meg minket és szállítottak ide. A hegyekben ragadtunk élelem és víz nélkül. Köszönjük nekik, hogy idehoztak minket” – nyilatkozta egy férfi. A menekültek rossz állapotban érkeztek meg a táborba.

Vasárnap este a kurd erők az amerikai légierő támogatásával foglalták vissza az Iszlám Állam fegyveresei által két héttel ezelőtt megszerzett moszuli gátat. Az amerikai harci gépek és drónok tizennégy légicsapást hajtottak végre Észak-Irakban a stratégiai jelentőségű gát térségében, hogy segítsék a kurd erőket a létesítmény visszafoglalásában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!