2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Visszafoglalták a kurdok a moszuli gátat

Visszafoglalta a moszuli gátat az Iszlám Állam fegyvereseitől a kurd hadsereg. A katonai akciót az amerikai légierő segítette, amely 14 légicsapást hajtott végre Észak-Irakban a stratégiai jelentőségű építmény térségében.

Korábban terrorista szervezetként kezelték, mára viszont az amerikai hadsereg oldalán harcolnak a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveresei az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet ellen Irakban. A katonák visszatérhettek Makhmurba, miután azt sikerült visszaszerezniük a szélsőségesektől. A városban korábban 14 000 kurd munkáspárti és családjaik laktak.

„Az iszlám militáns felkelők nem fegyverrel foglalták el Makhmurt, hanem pszichológiai harccal és megfélemlítéssel. A kurd katonák ezért vonultak ki lövés nélkül és minden lakos elhagyta a várost. De visszatértünk és visszavettük a hatalmat” – mondta Sadeq Koya munkáspárti harcos.

A katonák a közeli hegyekben állomásoznak és onnan védik a korábban katonai táborként is szolgáló települést. „Kurd nőként bennem is van gyűlölet az Iszlám Állammal és az őket a háttérből irányítókkal szemben. Ezért is folytatjuk a harcot. Nem félünk attól, hogy iszlám militánsok által fogunk meghalni azoknak a nőknek a védelmében, akik szomjan halnak és akiket megerőszakolnak. Készek vagyunk feláldozni magunkat a kurd nők védelmében” – mondta Sedar Botan parancsnok.

Szíriában több ezer iraki yazidi menekült el az IÁ szélsőségesei elől. Műanyag sátrakban élnek, hideg víz és gyakran élelem nélkül. A menedékként szolgáló tábort, ahol most élnek, három hónappal ezelőtt húzták fel, még a szíriai menekültek számára.

A hegyeken való átjutást a kurd hadsereg segítette, sőt ők is szállítottak át embereket Szíriába. Több mint 12 000-et. „13 órát meneteltünk a hegyekben, míg a PKK egyik ellenőrző pontjához érkeztünk és ők segítettek, ők mentettek meg minket és szállítottak ide. A hegyekben ragadtunk élelem és víz nélkül. Köszönjük nekik, hogy idehoztak minket” – nyilatkozta egy férfi. A menekültek rossz állapotban érkeztek meg a táborba.

Vasárnap este a kurd erők az amerikai légierő támogatásával foglalták vissza az Iszlám Állam fegyveresei által két héttel ezelőtt megszerzett moszuli gátat. Az amerikai harci gépek és drónok tizennégy légicsapást hajtottak végre Észak-Irakban a stratégiai jelentőségű gát térségében, hogy segítsék a kurd erőket a létesítmény visszafoglalásában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!