2020. április 1.,
szerda, Hugó napja

Világszerte lassítani próbálják a koronavírus-járvány terjedését

Hír TV

2020. március 26., csütörtök 17:15

Elfogadta az amerikai szenátus azt a 2 ezer milliárd dolláros tervezetet, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítését célozza. Az orosz elnök eközben fizetett munkaszünetet rendelt el a jövő hétre a kór terjedésének lelassítása céljából. Az intézkedés a létfontosságú szektorokat azonban nem érinti.

Rendkívüli segélycsomagot különít el az Egyesült Államok a koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszió enyhítésére. A történelminek minősített tervezetet 2 ezer milliárd dollár értékű.

A javaslatot a washingtoni törvényhozás felsőháza egyhangúlag, kétpárti egyetértésben fogadta el. Összesen 96 szenátor mondott rá igent. Az indítványt pénteken várhatóan a képviselőház is megszavazza.

Az amerikai elnök azt nyilatkozta, amint zöld jelzést kap a paktum a Kongresszus alsóházában is, azonnal aláírja azt.

Donald Trump a New York államban kialakult járványhelyzet miatt eközben ismét aggodalmának adott hangot. Azt mondta, a nagyvárosban és környékén rendkívül gyorsan terjed a kór, ez pedig a politikai kampányokra is negatív hatással van.

"Elmehetnénk egyes államokba, ahol népszerűsíthetjük programunkat, illetve magunkat, de nem ezt nem fogjuk megtenni a fertőzésveszély miatt. Ez nem vita tárgya, első az emberélet, feleslegesen nem kockáztatunk"

- közölte Donald Trump.

A járvány terjedése miatt az Egyesült Államoknak más országokra is fokozottan figyelnie kell. A védelmi minisztérium, a Pentagon elrendelte a tengerentúli amerikai csapatok utazásainak és bármilyen mozgásának leállítását.

Oroszország is egyre szigorúbb intézkedéseket vezet be. Vlagyimir Putyin, a Föderáció elnöke fizetett munkaszünetet rendelt el a jövő hétre a járvány lelassítása érdekében.

Az intézkedés ugyanakkor a létfontosságú szektorokat nem érinti, így az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a bankok továbbra is nyitva lesznek.

Világszerte csaknem 200 országban és területen van jelen a Covid-19 nevű kór.

Több mint 20 ezren vesztették életüket, és közelít a fél millióhoz a megbetegedések száma.

Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy 115 ezren meggyógyultak.

Hír TV