2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

V4 csúcs - Zeman sikernek minősítette a migrációs kvóták megakadályozását

MTI

2019. október 3., csütörtök 17:56

A visegrádi négyek eddigi együttműködésének egyik nagy sikere, hogy megakadályozták a migrációs kvóták elfogadását, valamint Frans Timmermans megválasztását az Európai Bizottság élére - jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök csütörtökön a visegrádi államfők csúcstalálkozója után a Prágához közeli Lányban nemzetközi sajtótájékoztatón.

A kétnapos tanácskozáson Milos Zeman cseh elnök meghívására Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Caputová szlovák államfő vett részt a házigazda mellett. A második napon csatlakozott hozzájuk Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb elnök is.

Zeman elmondta: a V4-ek uniós együttműködése mellett a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák államfő kiemelten foglalkozott a Brexittel is, annak várható hatásaival. "Egyetértettünk abban, hogy a kialíkult helyzetért az Európai Bizottság és Nagy-Britannia egyaránt felelősséget visel" - szögezte le. Megjegyezte: az Európai Bizottság azzal, hogy több felelőtlen döntést hozott, míg London azzal, hogy irreális várakozásokat keltett a britekben.

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő újságíróknak elmondta: Nagy-Britannia tervezett kilépésével az Európai Unióból a négy visegrádi államfő a megbeszéléseken egybehangzóan úgy vélte, hogy jelenleg még a Brexit összes változata lehetséges. A V4-ek egyetértettek abban, hogy készek támogatni London esetleges kérését a kilépés további elhalasztására.

Milos Zeman a találkozó harmadik kiemelt témája a Nyugat-Balkán és az EU viszonya volt. Hangsúlyozta, hogy a V4-ek egyhangúlag támogatják Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint előrehaladás Szerbia csatlakozása kérdésében "pozitív jelzés" lehetne a közvélemény felé abban az időben, amikor Nagy-Britannia távozni készült az EU-ból. "Megmutathatja, hogy az EU a Brexit ellenére is egy jó projekt és van érdeklődés a tagság iránt" - jegyezte meg Duda.

Borut Pahor szlovén államfő rámutatott arra, hogy Nyugat-Balkán csatlakozása azEU-hoz "csökkenti a biztonsági kockázatokat Európában".

Zuzana Caputová, szlovák államfő emlékeztetett: a visegrádi csoport azért jött létre, hogy a négy ország segítse egymást. "Arról beszéltem, hogy konkrét javaslatokkal kell előállnunk, mert csak ezzel tudunk szövetségeseket találni érdekeink támogatására" - fogalmazott a sajtóértekezleten Caputová. Az új Európai Bizottsággal, valamint az Európai Parlamenttel kapcsolatban úgy fogalmazott: bízom abban, hogy a megújult európai intézmények segíteni fogják törekvéseinket.

MTI