2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 09:05

Külföld

Uniós biztos: Az orosz rezsim stratégiája megbukott, nem sikerült megdöntenie az ukrán kormányt

Az orosz rezsim stratégiája megbukott, nem sikerült megdöntenie az ukrán kormányt, és nem sikerült megosztania a NATO és az EU-tagállamokat, e két szövetség még soha nem volt ilyen szoros egységben, mint most - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

  •  Uniós biztos: Az orosz rezsim stratégiája megbukott, nem sikerült megdöntenie az ukrán kormányt

Az EU kül-, biztonság- és védelmi politikájával kapcsolatos jelentésről szóló vitában a biztos úgy fogalmazott: a holnap Európája az ukrán harcmezőkön fog eldőlni, ennek tudatában az Európai Unió példátlan mértékű, 2 milliárd eurós támogatást biztosított az ukrán haderőnek, és elfogadta történelme legnagyobb szankciós csomagját.

Mint mondta, az Ukrajna elleni orosz támadás megmutatta, hogy erősebb EU-ra van szükség a védelem és biztonság területén, mivel az agresszió támadást jelent a demokratikus világ ellen és fenyegeti a globális biztonságot. Véleménye szerint, az uniós védelmi erőket kell elsősorban fejleszteni, ezekbe nemcsak többet, de jobban is be kell fektetni forrásokat.

Dombrovskis felhívta a figyelmet, hogy 2009 és 2018 között az EU 160 milliárd eurós beruházási hiányt könyvelt el, és 44 milliárd euróval kevesebbet fektetett be a védelempolitikába, mint kellett volna.

Hozzátette: a közös védelmi beruházások még mindig túl alacsonyak, jóval elmaradnak az erőforrások összevonásáról szóló uniós védelmi egyezményben meghatározott 35 százalékos kollektív referenciaértéktől.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője felszólalásában kiemelte: "az EU messze van attól, hogy stratégiai autonómiát valósítson meg, továbbra is harmadik partnerekre hagyatkozik, és egyetlen tagállam vétójának esett foglyul". Véleménye szerint a világ legfejlettebb demokráciái a jogállamiság elveit követik, ennek védelmére viszont még mindig nincsenek eszközök az EU-ban.

Cseh Katalin hangsúlyozta: a múlt heti uniós csúcson egyetlen tagállam, Magyarország "túszul ejtette" a többi 26 tagországot, az orosz agresszióra pedig az egyetlen megoldás szerinte az egyöntetű döntéshozatal eltörlése lenne az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsban.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!