2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Ultimátumot kapott Oroszország az uniótól

Ultimátumot adott Oroszországnak az Európai Unió. A Moszkvai vezetésnek egy hete van az ukrán válság enyhítésére, ellenkező esetben újabb szankciókkal kell szembenéznie. Az uniós vezetők tegnapi, brüsszeli csúcstalálkozóján az ukrán elnök azt mondta: közel van az a pont, amikor már nem lehet elkerülni a nyílt háborút Oroszországgal. A nyugati országok és Ukrajna szerint orosz csapatok segítik a szeparatistákat Kelet-Ukrajnában, amit a moszkvai vezetés tagad.

Az Európai Tanács döntését Angela Merkel tolmácsolta: az uniós vezetők egy hetet adtak Oroszországnak arra, hogy lépéseket tegyen a konfliktus enyhítésére, vagyis lényegében visszahívja csapatait Ukrajnából.
A kancellár szerint a tanácskozáson az uniós országok állam-, illetve kormányfői közül senki nem kérdőjelezte meg, hogy Oroszország is érintett az ukrajnai katonai akciókban. Szerinte ha ez így marad, akkor az EU részéről a büntetőintézkedések kiterjesztésére lesz szükség.

– Ha a helyzet tovább súlyosbodik vagy elmérgesedik, akkor tárgyalni fogunk a szankciók bővítéséről az eddig is érintett területeken, beleértve a pénzügyi és energiaszektort – mondta Angela Merkel.

A két másik nagy uniós tagállam, Nagy-Britannia és Franciaország is a szankciók szigorítása mellett érvelt. David Cameron brit miniszterelnök szerint egyértelmű üzenetet kell küldeni Moszkvának, Francois Hollande pedig ugyanarról beszélt, mint az ukrán államfő: ha az unió nem ad határozott választ, a konfliktus könnyen nyílt háborúvá alakulhat Ukrajna és Oroszország között. „Továbbra is nagy a kockázata a konfliktus kiterjedésének. Egy rendkívül veszélyes időszakhoz érkeztünk. Nem szabad hagyni, hogy tovább fokozódjon a helyzet, mert az katonai műveleteket, a fegyveres erők bevetését jelentené, provokáció provokációt követne, majd kitörne a háború.”

Nem minden tagállam akarja tovább büntetni az oroszokat, hiszen Moszkva a legutóbbi szankciócsomagra az uniós élelmiszerek importjának betiltásával válaszolt. Robert Fico szlovák kormányfő a szerinte értelmetlen újabb szankciók megvétózásával fenyegetett. A finn miniszterelnök pedig Orbán Viktor álláspontját osztotta, aki arról beszélt, hogy még nem lehet tudni, beváltak-e a korábbi büntetőintézkedések.

„Vita van arról, hogy az eddigi szankciók beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket, amihez tudnunk kellene, hogy pontosan mik voltak a hozzájuk fűzött remények. Amelyek különbözőek voltak már az elején is, mert volt olyan, aki azt gondolta, hogy ez eredményre vezet, és volt – közöttük én is –, aki azt, hogy nem vezet eredményre. Az én álláspontom az, hogy a szankciós politika eddig nem volt sikeres, önbecsapás azt állítani, hogy sikeres volt, hogy elegendő folytatni, és az megoldja a konfliktust” – fogalmazott a kormányfő.

A NATO szerint az orosz hadsereg több mint 1000 tagja harcol a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán, és 20 ezer katona a határon csak arra vár, hogy Vlagyimir Putyin kiadja a parancsot Ukrajna lerohanására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!