2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Zelenszkij toronymagasan nyerte a választást

Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint.

  • Zelenszkij toronymagasan nyerte a választást

Helyi idő szerint reggel 8 órakor nyitottak ki a szavazóhelyiségek Ukrajna-szerte.  A választásokon mintegy 30 millióan szavazhatnak.

A három héttel korábban megrendezett első fordulóban a legtöbben Volodimir Zelenszkij humoristára és Petro Porosenko hivatalban lévő elnökre voksoltak, ezért ők jutottak be az elnökválasztás második körébe. Akkor Zelenszkij több mint 5,7 millió szavazatot szerzett, míg Porosenko csaknem 3 millió voksot kapott. A legfrissebb kutatások alapján a humorista megőrizte előnyét. A lakosok csaknem 73 százaléka őt támogatja, míg Porosenkot csupán a 27 százalékuk.

Szakértők szerint az emberek nagyrésze azért szavaz Zelenszkij-re, mert csalódott a jelenlegi elnökben, aki keveset tudott megvalósítani öt évvel ezelőtti választási ígéreteiből. Az Ukrajna keleti részén dúló háború valamelyest csitult, de nem szűnt meg, a korrupció nem lett kevesebb az országban, a meghirdetett reformintézkedésekből pedig csak néhány valósult meg.

Remélem, hogy az országunk végre elmozdul valamilyen irányba. 2014-ben Porosenkora szavaztam. Azt hitem, hogy ő az egyetlen reménységünk, hogy a dolgok megváltozzanak. Tett néhány jó dolgot, de sajnos több a negatívum - mondta ez a kijevi férfi miután leadta a voksát.

A szavazóhelyiségek este 8 óráig tartanak nyitva. Az urnazárást követően rögtön nyilvánosságra hozzák az exit poll felmérések eredményeit.

Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy bárki lesz is Ukrajna következő elnöke súlyos problémákkal kell szembe néznie. Oroszország a közelmúltban jelentette be, hogy júniustól leállítja a szén, a kőolaj, az olajipari termékek, illetve a földgáz exportját Ukrajnába, válaszul a Kijev által bevezetett legújabb szankciókra.

Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint.

 

    Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes - helyi idő szerint 18 órai - adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen.

A végleges - az urnazáráskor készült - exit poll-eredményeket este tíz órakor teszik közzé.

Hasonló eredményt hoztak a hírtelevíziók által megrendelt exit poll-felmérések is. A 112 Ukrajina és a NewsOne csatornák közös felmérése szerint Zelenszkijre 73,7 százalék, Porosenkóra 26,3 százalék szavazott. A TSZN hírtévé exit poll-eredménye alapján Zelenszkijt 72,7, míg a hivatalban lévő államfőt 27,3 százalék támogatta.

Porosenko elismerte vereségét, Zelenszkij szinte mindenkinek köszönetet mondott

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölttel szemben, utóbbi pedig szinte mindenkinek köszönetet mondott a sikerért, hosszan sorolva mindazokat, akiknek hálás.

A nemzeti felmérés előzetes eredménye szerint a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. Porosenko újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki a győzelméhez. Szavai szerint azt teszi, amit civilizált országokban szokás, mert "egyesülni és védeni" kell az országot. "Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom" - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai életből nem szándékozik távozni. Ezután visszaemlékezett arra, hogy 2014-ben milyen nehéz helyzetben vállalta az államfőséget, és megjegyezte, hogy akkor nem volt annyi jelentkező az elnöki posztra, mint most. Hozzátette, hogy számított arra, hogy kemény küzdelem lesz, amikor újraindult az elnöki tisztért. 

Porosenko közölte, hogy jómaga és csapata kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját "Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak".

 Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak.

"Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem"

- jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult: "Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek" - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!