2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Újabb tüntetéseket tartottak több iráni városban

Újabb tüntetéseket tartottak több iráni városban, köztük a fővárosban, Teheránban is, a megmozdulások csütörtök este kezdődtek és a közösségi médiára felkerült videofelvételek tanúsága szerint egész éjjel tartottak.

  • Újabb tüntetéseket tartottak több iráni városban

A demonstrációkat két, a hatóságok által az év elején kivégzett tüntető halála után negyven nappal tartották. Az iszlám vallás több tanítása szerint a halott utáni gyász ugyanis negyven napig tart, ennek lejártával pedig ismét közösen szokás megemlékezni az elhunytakról.

Mohammed Mehdi Karamit és Szejjid Mohammad Hosszeinit január 8-án akasztották fel, mert a vád szerint megölték a tüntetéseket elfojtó erőszakos karhatami fellépésben fontos szerepet vállaló Baszidzs önkéntes félkatonai alakulat egyik tagját.

Ügyvédjeik szerint a két férfiből erőszakkal csikarták ki a beismerő vallomást.

Tüntetéseket jelentettek Teherán mellett a többi között Iszfahán, Kazvín és Karadzs városából is. Megmozdulásokra került sor a síiták egyik szent városában, a vallási konzervativizmusáról ismert Meshedben is.

Egyes videófelvételeken a tüntetők azt kiabálják: "Meg fogjuk bosszulni mártír testvéreink vérét!".

Helyszíni beszámolók szerint a - javarészt fiatal - tüntetők több házfalra a rendszert szidalmazó graffitikat festettek, sok demonstráló nő pedig kendő nélkül vonult az utcára.

Iránban szeptember közepén kezdődött tüntetéshullám, amely a hatóságok szerint az utóbbi hetekben alábbhagyott. A tiltakozásokat Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta arra hivatkozva, hogy megsértette az ország szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt.

Teherán "zavargásokat" emleget, és Irán külföldi ellenségeit, illetve azok ügynökeit teszi felelőssé.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!