2024. 07. 18. Csütörtök Frigyes napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Újabb kubai rakétaválság elé nézünk?

A fokozódó feszültséget jól érzékelteti a helyzetről készült és mellékelt fotó, ahol orosz tengerészgyalogosok a Kubába látogató orosz haditengerészeti különítményhez tartozó orosz atom-tengeralattjáró, a Kazan tetején állva figyelik a kanadai HMCS Margaret Brooke-ot, a Kanadai Királyi Haditengerészet (RCN) második Harry DeWolf-osztályú tengeri járőrhajóját a havannai kikötőbe érkezéskor 2024. június 14-én.

  • Újabb kubai rakétaválság elé nézünk?

Kuba tisztában van azzal, hogy az amerikai USS Helena tengeralattjáró az ország felségvizein tartózkodik. Ugyanakkor a kubai hatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy az ilyen látogatások csak meghívás alapján történhetnek.

Tájékoztattak bennünket, de nem szeretjük a hívatlan tengeri jelenlétet a területünkön – írta az X-en Carlos Fernandez de Cossío Dominguez, a köztársaság külügyminiszter-helyettese.

Tudtunk a jelenlétükről, mert az évek óta követett eljárásoknak megfelelően az USA előre tájékoztatott minket. De nyilvánvalóan nem tetszik nekünk, hogy egy ilyen hajó jelen van a területünkön és áthalad a vizeinken, amely egy olyan hatalomhoz tartozik, amely hivatalos és gyakorlati szempontból ellenséges politikát folytat Kubával szemben – mondta el a tisztviselő a cubaminrex.cu tudósítása szerint.

A haditengerészeti látogatások egy országba általában meghívás eredményeként történnek, és ez nem így van. A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy területünk egy részének egy idegen hatalom általi, a kubai nép akarata ellenére történő megszállása illegális és elfogadhatatlan. Ez egy törvénytelen katonai megszállás, és ez az, ami a különbséget jelenti – tette hozzá.

Orosz hadihajóflotta érkezett a kubai vizekre szerdán a tervezett karibi hadgyakorlatot megelőzően. Megfigyelők szerint a lépés legfontosabb célja a hatalom demonstrálása az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás miatti növekvő feszültség közepette.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Sulyok Tamás: Erősíteni kell a kétoldalú párbeszédet Szlovákiával

Sulyok Tamás: Erősíteni kell a kétoldalú párbeszédet Szlovákiával

A kétoldalú párbeszédet nem csak fent kell tartani, de erősíteni is kell ahhoz, hogy Magyarország és Szlovákia regionális és európai szinten is még inkább szolgálni tudja saját nemzeti és egyben a két ország stratégiai partnerségből fakadó érdekeit - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök csütörtökön a Peter Pellegrini szlovák államfővel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Földrengés volt Nápoly közelében

Földrengés volt Nápoly közelében

Nápoly környékét 3,6 erősségű földrengés rázta meg csütörtökön reggel az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) közlése szerint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!