2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Újabb frontot nyitottak a szakadárok

Újabb frontot nyitottak az oroszbarát szakadárok Kelet-Ukrajnában. A szeparatisták ezúttal egy délkeleti városba nyomultak be, amely az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő úton fekszik. Kijev azt állítja, hogy a szakadárok támogatására újabb katonák érkeztek Oroszországból. Moszkva ezt cáfolja, és továbbra is azt mondja, hogy nem része a kelet-ukrajnai konfliktusnak. Bár tegnapi találkozójuk után az ukrán és az orosz elnök is úgy nyilatkozott, hogy azonnal be kell szüntetni a vérontást, a harcok továbbra is folytatódnak.

Diákok helyett ukrán katonák vettek birtokukba egy iskolát a kelet-ukrajnai Ilovajszkban. A fegyveresek barikádokat építettek a padokból, és az ablakon keresztül vívtak tűzharcot az oroszbarát szakadárokkal. A folyosókon sebesülteket ápoltak.

Folytatódtak az összecsapások az ukrán kormányerők és a szeparatisták között Doneckben is. Találat ért egy kultúrházat is, amelynek teteje teljesen leégett. Emellett a szakadárok új frontot nyitottak Délkelet-Ukrajnában, és elfoglalták a tengerparti Novoazovszkot. A város azért jelentős stratégiailag, mert az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő úton fekszik.

Kijev szerint a szakadárokat Moszkva fegyverekkel és katonákkal segíti, akik ukrán településeket foglalnak el.

„Öt páncélozott jármű és egy lázadókat szállító Kamaz teherautó betört Amvroszijivkába. Ha véletlenül léptek be ukrán területre – mint korábban állítólag az orosz hadsereg ejtőernyősei –, akkor emlékeztetjük őket, hogy északi irányban mehetnek vissza” – fogalmazott Andrij Liszenko.

Az ukrán védelmi tanács elnöke arra utalt, hogy hétfőn tíz orosz katonát fogtak el az ukrán biztonsági erők Ukrajna területén. Azt hitték, hogy csak hadgyakorlatra mennek, nem pedig a frontra.

A közelmúltban több nyugati újságíró is arról tudósított, hogy hadianyagok és katonai járművek áramlanak orosz területről Ukrajnába. Moszkva viszont továbbra is tagadja, hogy segíti a szakadárokat. Vlagyimir Putyin elnök kedden, miután Minszkben négyszemközt is tárgyalt az ukrán elnökkel, úgy fogalmazott: Oroszország nem része a konfliktusnak. Ezért a tűzszünetről szerinte Ukrajnának kell megállapodnia a szakadárokkal. Az elfogott orosz katonákról pedig azt mondta: tudomása szerint a határnál járőröztek, és csak véletlenül kötöttek ki Ukrajnában.

Bár a találkozón mindkét elnök kiemelte, hogy azonnal véget kell vetni a vérontásnak, ennek a valóságban egyelőre semmi nyoma sincs. A harcokban már több mint kétezren haltak meg, köztük sok civil.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!