2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Újabb ENSZ-iskolát ért találat

Bűncselekménynek nevezte a gázai iskola elleni támadást az ENSZ főtitkára. A rafahi támadásban legalább tízen meghaltak, harmincan pedig megsebesültek. A palesztin áldozatok száma már az ezerhétszázat is meghaladja a Gázai övezet ellen indult katonai akciók kezdete óta. Az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke közös közleményben követelte a gázai vérontás beszüntetését. Jose Manuel Barroso és Herman Van Rompuy kijelentette: készek aktívan támogatni a tárgyalásokat, az újjáépítésre és a megbékélésre irányuló erőfeszítéseket.

Sokkos emberek, sebesültek, halottak és romok – mindez egy rafahi ENSZ-iskolát ért rakétatámadás után. A lövedék az épület bejáratába csapódott. Legalább tízen haltak meg, köztük sok a gyermek is. Egy héten belül ez már a második palesztin iskola, ami találatot kap, az izraeli hadsereg ezt egyelőre nem kommentálta. A tüzérségi alakulatok közben úgy tűnik, elhagyják Gázát, a hadsereg egyik szóvivője szerint a szárazföldi erőket újracsoportosítják meg nem nevezett helyszíneken. A katonai akciókat a hadsereg nem állítja le, az izraeli miniszterelnök szombaton azt jelentette be, hogy a műveleteket azután sem szüntetik be, hogy az alagutakat felszámolták.

A vasárnapi rakétatámadásokban legalább harmincan haltak meg a palesztin oldalon. Az egyiptomi közvetítéssel szervezett béketárgyalások meghiúsultak, a vasárnapra kitűzött megbeszélésekre ugyanis Izrael nem küld tárgyalót. Közben a német Der Spiegel beszámolt arról, hogy a legutóbbi tárgyalássorozat idején az izraeli titkosszolgálat lehallgatta az amerikai külügyminiszter telefonját, a megszerzett információkat pedig később felhasználták.

A brit külügyminiszter szerint elfogadhatatlan a Gázai övezetben uralkodó helyzet, ami óhatatlanul az antiszemita indulatok fokozódásához és a zsidók elleni támadásokhoz vezethet Nagy-Britanniában. Az Izrael-ellenes hangulat erősödik az Egyesült Államokban is, ahol a Fehér Ház előtt tüntettek. „Kiábrándít az, hogy az Egyesült Államok folytatja az izraeli hadi raktárak feltöltését fegyverekkel, és minden mással. Ez nem tisztességes háború, ez nem tisztességes összecsapás, egyszerűen csak megölik a palesztinokat” – mondta egy washingtoni tüntető.


Izrael-ellenes megmozdulások voltak Venezuelában és Németországban is, ahol az Izrael-ellenes megnyilvánulásoktól általában tartózkodnak.

Az izraeli hadsereg közben azt is megerősítette, hogy a Rafah környékén eltűnt katona meghalt, ezzel az izraeli áldozatok száma 66-ra emelkedett, közülük 2-en voltak civilek. Palesztin oldalon a halálos áldozatok száma meghaladja az 1700-at, köztük nagyon sok a gyerek és a nő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb részletek derültek ki a Weber-tervről

Újabb részletek derültek ki a Weber-tervről

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke nyilatkozott a Handelsblattnak. Többek között azt mondta, hogy sikernek tartaná, ha a NATO túlélné Trump második elnöki ciklusát, és Európának mostantól a saját védelmét kell finanszíroznia.
Kínzásokat követtek el több ukrajnai börtönben

Kínzásokat követtek el több ukrajnai börtönben

Ukrajna több börtönében lepleztek le kínzásokat a hatóságok, köztük elsőként az ország keleti részében, Poltava megyében lévő bozskovei javítótelepen, amelynek négy tisztségviselőjét már meg is gyanúsították a bűncselekmény elkövetésével.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!