2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Új-zélandi terrortámadás: tömeggyilkosságért vádat emeltek az elkövető ellen

Tömeggyilkosságért vádat emeltek az új-zélandi terrorista ellen. A 49 ember életét kioltó Brenton Tarran közömbösen fogadta a bíróság ítéletét és nem is kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. A mecsetek elleni támadások után négy embert fogtak el a hatóságok. Két gyanúsított továbbra is őrizetben van, egyet pedig a kihallgatása után elengedtek. Az ország összes mecsetét bezárták, a nagy-britanniai, illetve a franciaországi muszlim imaházak környékén pedig megnövelik a rendőri jelenlétet.

  • Új-zélandi terrortámadás: tömeggyilkosságért vádat emeltek az elkövető ellen

Tömeggyilkosságért vádat emeltek a 49 halálos áldozatot követelő új-zélandi terrortámadások elkövetője ellen, aki pénteken jelent meg a christchurchi körzeti bíróság előtt, és aki április 5-én áll ismét a bírák elé.

Brenton Tarrant, a 28 éves ausztráliai férfi – volt fitneszoktató – fehér ingben, megbilincselve hallgatta végig a vádat, az ülést biztonsági okokból zárt ajtók mögött tartották, csak a sajtó képviselői lehettek jelen. Az AFP szerint Tarrant közömbösen fogadta a bíróság ezzel kapcsolatos döntését, és nem is kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

A mecsetek elleni támadások nyomán összesen négy embert vettek őrizetbe a hatóságok. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pénteki sajtóértekezletén elmondta: egyikük sem bizonyult büntetett előéletűnek, az ausztrál férfi sem szerepelt eddig a hatóságok nyilvántartásában a szélsőjobboldali mozgalmakhoz köthető cselekmények elkövetői között.

Azt még vizsgálják, hogy az őrizetbe vettek közül további két személynek milyen köze van a merényletekhez. A negyedik embert ugyanakkor már szabadon engedték. A hírügynökségek megjegyzik: az őrizetbe vételek körülményei még homályosak a sajtó számára, a hatóságok ezzel kapcsolatban alig csepegtetnek bármiféle információt.

A miniszterelnök az újságíróknak elmondta, hogy Tarrant öt fegyvert – félautomata puskát és pisztolyokat – használt a vérengzéshez, és van fegyvertartási engedélye.

Az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követtek el terrortámadást. Egy vagy több támadó lőfegyverből tüzet nyitott az imára összegyűlt hívekre, és 49 embert meggyilkolt. A sebesültek száma 48, közülük húsz állapota súlyos.

Donald Trump amerikai elnök Washingtonban egy sajtóértekezleten kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a christchurchi terrorcselekmények nem tanúskodnak a „fehér nacionalizmus” fokozódásáról. „Gondolom, csupán az emberek kis csoportjáról van szó” – mondta.

Brenton Tarrant ugyanis – mielőtt a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette volna ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél – közzé tett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta. Ebben az amerikai elnököt a „fehér identitás jelképének” nevezi.

Átalakított félautomata fegyvert használtak

Átalakított félautomata fegyvert használtak a mecsetek elleni véres támadáshoz a gyanúsítottak – közölte szombaton Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

A kormányfő korábban bejelentette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, arra utalva, hogy az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye.

Mike Bush rendőrfelügyelő egy másik sajtóértekezleten közölte, hogy elsődleges feladatának tekinti a közbiztonság szavatolását Új-Zéland-szerte, valamint az áldozatok és az érintett rendőrségi személyzet támogatását.

„A hírszerzés hiányosságainak feltárása szintén elsődlegesen fontos” – tette hozzá Bush.

A rendőrfelügyelő nagyra értékelte az emberek, a rendőrök és a mentők bátorságát. Hozzátette, hogy a gyanúsítottat az első telefonos riasztás után 36 perccel elfogták.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere szombaton részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden érintettnek.

„A muzulmán közösség elleni támadás ellenünk, Christchurch és Új-Zéland ellen irányuló támadás” – mondta.

Sok a külföldi áldozat

A terrortámadásnak sok külföldi halottja és sebesültje van hivatalos bejelentések és sajtóértesülések szerint.

Az új-zélandi sajtó ott élő pakisztániaktól kapott tájékoztatás alapján szombaton arról írt, hogy legalább négy pakisztáni van a 49 halott között, beleértve egy kisfiút. Közben a pakisztáni külügyminisztérium ugyancsak szombaton közzétett egy listát, rajta a merényletek után eltűntként nyilvántartott kilenc pakisztáni állampolgárral. A tárca egyelőre csak annyit közölt, hogy próbálnak biztos információkat szerezni a sorsukkal kapcsolatban. Új-Zélandon hozzávetőleg ötezer pakisztáni él, az iszlámábádi kormány pénteken határozottan elítélte a történeket, a lelkiismereti szabadság elleni gyalázatos támadásnak minősítve a tömeggyilkosságot.

Az egyiptomi hatóságok szombati tájékoztatása szerint az afrikai ország négy állampolgára is életét vesztette az előző napi mészárlásban, halálukat már az új-zélandi hatóságok is megerősítették.

A jordániai külügyminisztérium közölte, három állampolgáruk halt meg a két mecset elleni támadásban, többen pedig megsebesültek.

A szaúd-arábiai tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint a merényletnek szaúdi sebesültjei is vannak.

Az eltűntként nyilvántartottak között kilenc indiai állampolgár vagy indiai származású ember is van – közölte India új-zélandi nagykövete, emberiesség elleni égbekiáltó bűncselekménynek nevezve a támadást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!