2023. 06. 08. Csütörtök Medárd napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Ausztrál szélsőséges mészárolt a pénteki imán

Legkevesebb 49 ember életét vesztette, 48-an pedig megsebesültek egy fegyveres merényletben az új-zélandi Christchruchben. A lövöldözés helyi idő szerint péntek délután kezdődött két, egymástól több kilométerre lévő mecsetnél. A rendőrség eddig négy embert vett őrizetbe, közülük egy 28 éves ausztrál férfi ellen tömeggyilkosság vádjával eljárást indítottak. Az új-zélandi miniszterelnök terrorcselekménynek nevezte a támadást. Új-Zéland történelmében először, a legmagasabbra emelték a terrorfenyegetettség szintjét.

  • Ausztrál szélsőséges mészárolt a pénteki imán

Mentősök és rendőrautók lepték el az új-zélandi Christchurch utcáit péntek délután. A hajtóvadászat továbbra is tart, miután lövöldözés kezdődött két különböző mecsetben, ahol összesen mintegy háromszáz ember gyűlt össze imádkozásra.

„Délután háromnegyed kettő volt. Megállítottak, hallottam egy lövést, amikor a másodikat hallottam, már rohantam. Rengeteg ember volt a földön. A lövések a bejárat felől jöttek. A mecset mögé rohantam és egy konténer mögé bújtam, majd hívtam a rendőrséget” – mondta egy szemtanú.

A kettős támadás az egymástól körülbelül hat kilométerre lévő Mazsdzsid al-Núr és a Linwood mecsetekben történt, később pedig a rendőrség egy harmadik helyszínen több járműben is házilag készített pokolgépet talált, amit a tűzszerészek hatástalanítottak.

Az egyik lövöldözést elkövető ausztrál Breton Tarrant fejkameráján rögzítette a támadást, amit élőben közvetített a közösségi médián. A felvételen jól látható, ahogy az elkövető előbb a kamerába néz, majd gépfegyverrel a kezében kiszáll az autóból, és a mecset felé veszi az irányt.

A férfi tette előtt Twitteren közzétett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj kiirtásáért. A dokumentumban közölte, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválja. Tarrant lőfegyvereit muszlimellenes szlogenekkel, és olyan hadvezérek neveivel írta teli, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, köztük Hunyadi János nevével.

Az rendőrség négy támadót őrizetbe vett, a szélsőjobboldali ausztrál férfi ellen pedig tömeggyilkosság vádjával eljárást indítottak. Az új-zélandi miniszterelnök terrortámadásnak nevezte a merényletet, és az ország egyik legsötétebb napjának nevezte a pénteki napot.

„Egyértelműen terrortámadásról van szó. Azok alapján, amit eddig tudunk, úgy tűnik, minden részletesen meg volt tervezve. Két robbanószerkezetet találtunk a gyanúsítottak gépjárművéhez rögzítve, ezeket már ártalmatlanítottuk. Jelenleg négy egyént vettünk őrizetbe, ezekről az emberekről elmondható, hogy szélsőséges nézeteket vallanak, és nincs helyük Új-Zélandon, de nincs helyük a világban máshol sem” – mondta Jacinda Ardern.

A kormányfő hangsúlyozta, Új-Zéland nem az erőszakos szélsőségesség országa, és azt továbbra is el kell utasítani.

A kettős terrortámadást többek között Ferenc pápa, II. Erzsébet királynő, az Európai Unió, az Egyesült Államok és számos másik ország politikai és vallási vezetői is elítélték.

Iszlamofóbiát emlegetnek

Szomorúan és dühösen reagált az iszlám világ az új-zélandi terrortámadásra. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, a nyugati társadalmakban egyre több támadás éri a muszlimokat.

Az Új-Zélandon meggyilkolt muszlim áldozatokért békésen és csendben imádkoztak Bangladeshben. Voltak azonban, akik dühösen reagáltak a merényletre.

„A muzulmánok vére nem folyhat hiába” – kiabálták a tüntetők Dhakában a hagyományos pénteki ima után. Azt nehezményezték, hogy a világ csak az iszlamista terrorcselekményekre figyel.

„Ez az eset jól tükrözi, hogy a muszlimokat tartják terroristáknak, azonban a valódi terroristák azok, akik az iszlám híveit gyilkolják” – mondta egy tüntető.

Pakisztánban is felkorbácsolta az indulatokat az új-zélandi merénylet. „Mikor ébrednek már végre fel a muzulmánok? Valamit végre tenni kellene az iszlamofóbia ellen. Mélységesen elítélem ami történt, mindenkinek így kellene éreznie” – magyarázta egy pakisztáni hívő.

A török elnök felszólította a nyugati országokat, hogy védjék meg a muzulmánokat. Recep Tayyip Erdogan szerint egyre több támadás éri a muszlimokat.

„A merényletet gondosan megtervezte a támadó, motivációja pedig egyértelmű. Egyértelmű, hogy ez a fajta megrögzött muszlim-ellenesség, amely célba veszi országomat, nemzetemet és engem is, vírusként terjed a nyugati társadalmakban” – emelte ki Erdogan.

Nagy-Britanniában és Franciaországban a hatóságok már megerősítették a mecsetek és a muszlim vallási helyek védelmét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Óriási károkat okoznak a kanadai erdőtüzek

Óriási károkat okoznak a kanadai erdőtüzek

Több tízezer ember kényszerült elhagynia az otthonát az óriás pusztítást végző kanadai erdőtüzek miatt. A füst miatt alig látni a Szabadság-szobrot az 550 kilométerre lévő New Yorkban.
Ferenc pápa jól van a sérvműtétje után

Ferenc pápa jól van a sérvműtétje után

Jól sikerült Ferenc pápa sérv-műtétje, állapota stabil. A műtétet végző orvos elmondta: a katolikus egyházfő éber és jól van. Június 18-áig a szentatya minden tervezett kihallgatását és nyilvános megjelenését törölték. Jánosi Dalma a római Gemelli kórházból tudósította a Hír Televíziót.
Ismét terítéken a kvótarendszer

Ismét terítéken a kvótarendszer

Az Európai Unió migrációs tervéről egyeztetnek a tagállamok belügyminiszterei Luxembourgban. Két fő téma van napirenden: a menedékjogot nem kapott migránsok visszatérítése, és a migránsok kötelező szétosztása. A helyszínen van tudósítónk, Zöldhegyi Katalin.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!