2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:25

Külföld

Ugrásszerűen nő az ebolaáldozatok száma

Már több mint 1900 halálos áldozatot követelt a nyugat-afrikai ebolajárvány. Az Egészségügyi Világszervezet igazgatója szerint további 3500 megbetegedés történt Guineában, Sierra Leonéban és Libériában. Közben kiengedték a kórházból azt a brit férfit, akit sikeresen kikezeltek egy új kísérleti ebolagyógyszerrel.

Egy hét alatt ugrásszerűen megnőtt az ebola halálos áldozatainak száma. Négyszázzal többen haltak meg, és ötszázzal többen fertőződtek meg, mint augusztus utolsó hetében.

– Eddig a hétig 3500 esetet erősítettek meg Guineában, Sierra Leonéban és Libériában. Több mint 1900-an haltak meg a kórban – nyomatékosított Margaret Chan, az ENSZ főigazgatója.

A kór négy évtizeddel ezelőtti megjelenése óta a mostani a legsúlyosabb járvány. Az Egészségügyi Világszervezetet azzal vádolják, hogy lassan reagált a kór terjedésére. Az ENSZ-szervezet főigazgatója azonnali lépéseket sürgetett, szerinte a járványt 6-9 hónap alatt meg lehet fékezni, amennyiben az érintett országok megfelelő nemzetközi segítségben részesülnek. „Globális veszéllyé nőtt, sürgős intézkedésre és jól összehangolt gépezetre van szükség, amelyben az érintett országok együttműködnek a fejlett országokkal, köztük az Egyesült Államokkal.”


Közben elhagyta a londoni kórházat az a 29 éves férfi, aki a nyugat-afrikai Sierra Leonéban fertőződött meg, és a ZMapp nevű kísérleti gyógyszerrel kezelték. A szakemberek azonban még mindig óvatosak, mivel a szer hatékonyságát még nem bizonyították megfelelően. A férfi gyógyulásában segíthetett az is, hogy időben kezdték meg a kúrát.

– Sok ebolaesettel szemben nálam sose fejlődtek ki a legsúlyosabb jelei a kórnak. Azok az emberek, akiket láttam, szörnyű körülmények között haltak meg. Kellemetlen tüneteim voltak, de össze sem lehet hasonlítani a legsúlyosabb esetekkel – magyarázta William Pooley, a brit ebolafertőzött.

Az ebola vérrel és más testnedvvel terjed. Tünetei a hirtelen láz, hányás, hasmenés és belső vérzés. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is is átterjedt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!