2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Üdvözölték a Hezbollah terrorista szervezetté minősítését

A Zsidó Világkongresszus és az izraeli kormány is üdvözölte, hogy az Európai Unió külügyminiszterei terrorista szervezetté minősítették a Hezbollah katonai szárnyát. A libanoni síita szervezet politikai szárnyával viszont továbbra is együttműködnének. A Hezbollah az Egyesült Államokban már korábban felkerült a terrorszervezetek listájára.

Az Európai Unió külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon tették feketelistára a Hezbollah katonai szárnyát.

– Üdvözlöm, hogy közösen egy krisztálytiszta döntést hoztunk a terrorizmus elleni harcban. A Hezbollah katonai szárnyát a terrorcsoportok listájára tettünk. A terrorista tevékenységek az unióban elfogadhatatlanok, és eltökélt, határozott és mindenek felett egységes európai választ vonnak maguk után – mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter.

A katonai szárny tagjainak az unió megtilthatja a beutazást, bankszámláikat pedig zárolhatják. A Hezbollahot 1982-ben alapították, miután Izrael bevonult Libanonba. Politikai szárnyának parlamenti képviselete van az országban.


– Ez a lépés nem érinti sem a Hezbollahot, sem az ellenállást. Az ellenállás Libanonban van jelen és nem Európában. Ez nem egy olyan terroristacsoport, aki Európát terrorizálja, az ellenállás más és a terror vallásilag tiltott. Európa ezzel a lépéssel összetűzésbe keveredik a mi régiónk embereivel, a Hezbollahhal, a támogatóival és minden más erővel ebben a térségben – reagált a Hezbollah parlamenti képviselője, Alwalid Sukkarieh.

Az izraeli külügyminiszter üdvözölte az uniós döntést.
– Úgy vélem, hogy az unió döntése, miszerint a Hezbollah egy terrorszervezet, nagyon fontos lépés.Nagyon fontos, hogy azok az okoskodók is megértsék a régióban: a nemzetközi közösség nem fogadja el, hogy terroristaként viselkedjenek, aztán megpróbáljanak egy politikai párt álarca mögé bújni. Boldog vagyok, hogy ez a döntés megszületett – tette hozzá Cipi Livni izraeli külügyminiszter.

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder szerint az uniós döntés segíthet abban, hogy elapadjanak a Hezbollah európai pénzügyi forrásai. A szervezet az Egyesült Államokban már korábban felkerült a terrorszervezetek listájára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!