2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Orbán Viktor: Lassan, de elmozdulunk a békepárti politika irányába + videó

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton három témakörben is előadást tartott az erdélyi Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján.

  • Orbán Viktor: Lassan, de elmozdulunk a békepárti politika irányába + videó

Idén nem kaptam diplomáciai demarsot, azonban kaptam egy miniszterelnöki meghívást. Amikor találkoztam a román miniszterelnökkel, azt mondhattam, hogy haladunk –fogalmazott Orbán Viktor a tusványosi szabadegyetemen elmondott beszédében a Magyar Nemzet beszámolója szerint. A miniszterelnök jelezte, hogy Románia ma már Magyarország harmadik legfontosabb partnere és ígéretet tett, hogy napirendre tűzik Románia schengeni tagságát, és szorgalmazzák a Budapest-Bukarest nagysebességű vasúti kapcsolat kiépítését.

– Brüsszelből viszont kaptunk demarsot

– hívta fel a figyelmet a kormányfő. Mint mondta, Brüsszel sérelmezi a békemissziót és azt, hogy háborúpártinak nevezik az EU vezetőinek a hozzáállását.

– Brüsszel úgy teremt békét, hogy folyamatosan támogatja a háborút

– tette hozzá.

Kiemelte, hogy a békemisszió kezdete óta a nyugati vezetők tárgyalásokat folytattak, vagyis az erjedés megkezdődött, így

lassan elmozdulunk az európai békepárti politika oldalára.

Orbán Viktor rámutatott:

három nagy téma van ma az asztalon,

az első a háborúnak egy nem várt mellékkövetkezménye, a feltárt európai hatalmi helyzet.

A második nagy téma az, hogy mi lesz a háború után, ha pedig új világ jön – ez a harmadik nagy téma – hogyan kell Magyarországnak felkészülnie erre az új világra. Összmagyar megközelítésre van szükség, ezért indokolt a külhoni magyarok előtt beszélni ezekről az összefüggésekről – magyarázta a kormányfő. 

Emlékeztett: a magyar kormány szolgál a leghosszabb ideje Európában, ő maga pedig a legrégebb óta szolgáló miniszterelnök. 

Úgy fogalmazott: a háború a mi piros bogyónk a Mátrix című filmből. Ott ha a főhős a kék bogyót nyeli le, akkor maradhat a látszatok világában, ha a pirosat, akkor a valóságba ereszkedhet.

– A háború a mi piros bogyónk, a maga könyörtelenségével elvisz bennünket egy magaslesre és teljesen más perspektívát ad. Ebben a valóságban elvesztik az erejüket az ideológiák és a média torzítások, illetve a politikusok taktikai füllentései.

A miniszterelnök elmondta, hogy 2022 óta látható, hogy a háborúban brutális veszteségeket szenvednek el a felek, ám mégsem akarnak kiegyezni. Ennek az egyik oka, hogy

mindkét fél azt hiszi, hogy győzhet és mindkettőt fűti a saját igazsága.

– Az ukránok azt gondolják, hogy ez egy orosz invázió, míg az oroszok azt gondolják, hogy nem akarnak sem NATO- csapatokat, sem NATO-fegyvereket Ukrajnában. Ha a két félen múlik, akkor nem lesz béke, azt csak kívülről lehet hozni – tette hozzá. Orbán Viktor szerint az Egyesült Államok Oroszországgal vív proxy háborút és azzal vádolja Kínát, hogy támogatja az oroszokat. A kormányfő közölte, hogy Ukrajna korábban egy ütköző államnak tartotta magát, most azonban felvillant a nyugathoz tartozás perspektívája. 

A miniszterelnök szerint Oroszország gazdasági képességei kiemelkedők. Az európai vezetők azt mondták, hogy a szankciók térdre fogják kényszeríteni Oroszországot. –

Mindenkinek van egy terve, amíg szájon nem vágják

– idézte Mike Tyson bokszolót. Kiemelte: az oroszok a krími események után levonták a tanulságokat, kifejlesztettek egy adaptációs képességet. A magyar élelmiszer a szankciók miatt nem mehetett az oroszokhoz, akik az adatpációnak köszönhetően most már exportőrök lettek, a világy egyik legnagyobb termelői. Hamis az az állítás, hogy ők egy merev sztálinista autokrácia lennének.

Orbán Viktor rámutatott: az új ismerete a valóságnak az, hogy az európai politika összeomlott. A bevezetett szankciók alapvető európai érdekeket sértenek, felviszik az energia árát és versenyképtelenné teszik az európai gazdaságot. Az a behódolás aktusa, hogy Németország szó nélkül hagyta az Északi Áramlat vezeték felrobbantását, ami egy terrorcselekmény. Korábban az európai hatalmi rendszer lényege a Párizs-Berlin tengely volt, ám a háború óta kiépült egy másik hatalmi tengely: az új erőközpont London-Varsó-Kijev, a baltiak és a skandinávok lettek. Amikor a német kancellár bejelenti, hogy sisakot küld, majd röviddel ezután fegyvert is küld, amikor azt mondja, hogy nem kellenek szankciók, majd két hét múlva, hogy mégis, akkor nagyon is észnél van. A média bünteti a német-francia politikát, ami nem felel meg az amerikai érdekeknek, ezért vannak a német-francia bakugrások is – világított rá a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy Lengyelország feladta a V4-ekkel való együttműködést és megkerülik a német-francia tengelyt. Jelezte, hogy a francia-német tengely kikerülésének a gondolata korábban is létezett, és ennek egyik alapja a lengyelek voltak. – Lengyelországot akarja megtenni Amerika első számú támaszpontjának Európában, hogy így ellensúlyozza a németeket és az oroszokat.

Régi terv ez: Oroszországot meggyengíteni és a németeket túlfejlődni

– tette hozzá, egyben megjegyezte, hogy a túlfejlődéshez Németország is asszisztál, amikor leépíti iparát. Szerinte Varsóban lengyel testvéreink a legálságosabb politikát folytatják, hogy hazánkat támadják az oroszokkal való üzleti kapcsolatok miatt, miközben önfeledten üzletelnek az oroszokkal.

– A békemisszió azt is sürgeti, hogy Európa folytasson végre önálló politikát

– hívta fel a figyelmet a kormányfő. Orbán Viktor szerint a nyugat kiadta az utasítását, hogy foglaljon állást morális alapon a nyugat mellett és Oroszországgal szemben, ám közben egyre többen állnak az oroszok mellé.

Kiemelte, hogy a háború fényében próbáljuk megérteni újra a nyugatot. – Mi van akkor, ha logikusan viselkednek, csak mi nem értjük az ő logikájukat? – kérdezte. A kormányfő szerint

a közép-európaiak világképe nemzetállamokból áll, a nyugat viszont azt gondolja, hogy a nemzetállamok nem léteznek többé.

– A mi felfogásunkban a nemzetállam egy adott kultúrában gyökeredzik, van közös értékrendje, amiből közmegegyezésen alapuló közös erkölcsi követelmények fakadnak, és a nemzetállamoknak van biblikus alapja. Nyugaton tagadják a közös kultúrát és közerkölcsöt, ami a tegnapi olimpiai megnyitón is látható volt. 

A miniszterelnök kijelentette: a migráció is egy megszabadulás az etnikai homogenitástól, ami a nemzet alapját adja, ez a liberális progresszivitás lényege. – Európa keleti felén százezerszám keresztények ölik egymást, nyugaton százezerszám engednek be Európától idegen elemeket, ami abszurditás. A nyugat célja a nemzet meghaladása, a lényeg, hogy a szuverenitás a nemzetállamoktól menjen át Brüsszelbe, minden döntés mögött ez húzódik meg – világított rá.

Úgy látja,

Európa nyugati fele poszt-nemzeti állapotban van.

– Ez egy új mentális tér, itt van a kutya elásva, az Egyesült Államokban is ez a csata zajlik. Donald Trump azt tűzte ki célul, hogy a poszt-nemzeti liberális állapotból a nemzetállami állapotba emelje vissza az amerikai népet, ezért akarják börtönbe zárni és megölni, vagy elvenni a vagyonát. Nem biztos, hogy ami történt, az az utolsó a kampányban – utalt a merényletre a magyar kormányfő. Hozzátette, tegnap beszélt Trumppal, aki azt üzente: adja át a Tusványoson táborozóknak a személyes, szívből jövő üzenetét.

– Az 1960-as évek nagy illúziója annak a hitnek a kifejeződése volt, ha az egyén szabadabb lesz, megszabadul minden kollektívától. Azóta kiderült, hogy az egyén csak közösségben válhat naggyá, míg egyedül magányra van ítélve – fogalmazott Orbán Viktor. Elmondta, hogy nyugaton már nem vágynak nagy eszményekre és célokra. Szót ejtett arról is, hogy a nagyság titka, hogy nálad nagyobb dolgot szolgálj.

– Nem sok ilyen van, az Istened, a hazád és a családod. Ha ehelyett a saját magad nagyszerűségére fordítod az erődet, akkor nem nagyságot, hanem nagyképűséget kapsz. Ezért látjuk a nyugati vezetőkön a nagyképűséget – tette hozzá. A kormányfő jelezte, hogy

két különböző világképről van szó Közép-Európa és Nyugat-Európa között.

A miniszterelnök elmondta, hogy a társadalmakban egyre erősebb az ellenállás a migrációval, a háborúval, a genderrel és a globalizmussal szemben, így létrejön egy ellentét az elit és a nép között. – Az elitek elítélik a népet, amiért a jobboldal irányába sodródik, a nép pedig azzal gyanúsítja az elitet, hogy nem azzal foglalkozik, amivel kellene, hanem a globalizmus irányába sodródik – ismertette.

Brüsszel továbbra is egy liberális oligarchia megszállása alatt van, ez a balliberális elit valójában a transzatlanti elitet szervezi. 

Brüsszelbe visszatért a három T: a tiltott, a tűrt, és a támogatott. Mi a tiltott kategóriába tartozunk, a hazai ellenfeleink, különösen az Európai Néppárthoz újonnan csatlakozottak pedig a támogatott kategóriába

 – mondta a kormányfő.

Kifejtette: a nyugati értékek a világ egyre több országában nem elfogadhatók. Kiderült ugyanis, hogy 

a modernitás nem kizárólagosan nyugati, hiszen modern Kína, India, az arabok és a törökök is, ezek az országok nem a nyugati értékek alapján váltak modernné.

Aki az LMBTQ-t nem fogadja el, az a nyugati világban az elmaradott országok kategóriájába tartozik, és most már az ukránok, Japán, és Tajvan is LMBTQ-párti törvényeket fogadtak el

 – mutatott rá. Orbán Viktor arra következtetett, hogy a háború segített megérteni a világ valódi állapotát.

Intellektuális bátorság kell

Szerinte ebből az következik, hogy intellektuális bátorságra van szükség, a magyarok sorsa azon dől el, értik-e mi történik a világban, mert a háború után új világ jön.

Egy olyan változásban vagyunk, amire ötszáz éve nem volt példa. Az elmúlt 150 év változásai során a vezető hatalmak mindig nyugaton voltak, de most nem ez a helyzet, mert a nyugati világ ezúttal nem belülről kapott kihívást. Egy világrendszer váltás előtt állunk, ami Ázsia irányából indul, Ázsia lesz a világ meghatározó központja

 – fejtette ki a kormányfő.

A miniszterelnök szerint Ázsia oldalán van a demográfiai előny, a technológiai előny és a tőke előnye is, ebbe pedig a nyugat Oroszországot is beterelte. Szerinte a folyamat 2001-ben indult el, amikor Kínát felvették a Világkereskedelmi Szevezet (WTO) tagjai közé. Úgy véli, hogy Donald Trump kísérlete az utolsó, hogy az Egyesült Államok megőrizze a vezető szerepét.

Orbán Viktor szerint az USA célja, hogy újraépítsék Észak-Amerikát, és kevésbé lesz fontos a világban elfoglalt helye. 

Mindenhonnan tőkebevonó képességet építenek ki az amerikaiak, ki fogják facsarni mindenkiből mindennek az árát. Meg fogják fizettetni mindenkivel a védelem árát is 

– ismertette Orbán. A kormányfő közölte, fel fogja adni az USA a demokrácia exportot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!