2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Tusk: Ésszerűen kell kezelni a válságot

Bátran, de ésszerűen kell kezelnie az Európai Uniónak az ukrán válságot az Európai Tanács új elnöke szerint. Donald Tusk lengyel kormányfőt szombaton választották meg a tagállamok vezetői a decemberben leköszönő Herman van Rompuy utódának. Általános varsói vélemények szerint Tusk új megbízatása erősítheti Lengyelország befolyását.

A lengyel elnök gigantikus sikernek nevezte Donald Tusk megválasztását az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács élére. Más lengyel kommentárok is hangsúlyozzák, hogy az elnöki poszt elnyerése a lengyel uniós tagság eddigi legjelentősebb eredménye.

– Személyesen, ha az érzéseimről kérdeznek, akkor tudják a véleményemet, valószínűleg nem támogatom. De annak az országnak a felelős politikusaként, amelyben élek és amelyet szeretek, azt kell mondanom, hogy ez Lengyelország megerősödéséhez vezet Európában – mondta Donald Tusk párttársa, a lengyel alsóház elnöke.

Az ellenzékben lévő, konzervatív Jog és Igazságosság Párt elnöke a nemzeti érdekek védelmét várja Tusktól. Jaroslaw Kaczynski korábban viccelődve azt mondta, hogy annál jobb lesz, minél távolabb lesz Tusk Lengyelországtól. A lengyel miniszterelnök a baloldal támogatására is számíthat uniós tisztségében.

– Lengyelország érdekeit és helyzetét tekintve ez jó döntés lehet. Ha a miniszterelnök megkapja ezt a posztot, akkor mi elsőként őszintén gratulálunk hozzá – tette hozzá Leszek Miller, a Demokratikus Baloldali Szövetség tagja.

Donald Tusk december 1-jén lép új hivatalába, addig le kell mondania kormányfői megbízatásáról. A lengyel miniszterelnök nyugodtan távozhat, az egyik legfontosabb belpolitikai lépést két nappal megválasztása előtt meghúzta.


– Komorowski elnök úrral együtt célként tűztük ki, hogy 2016-ban a hazai össztermék 2 százalékát védelmi célokra fordítjuk, amit a NATO kevés tagállama tesz meg – fogalmazott Donald Tusk.

A NATO júniusban kérte a tagállamokat a katonai kiadások növelésére az ukrán válság miatt. „Fontos számunkra, hogy kidolgozzuk az orosz–ukrán válságra vonatkozó politikát, hogy bátor, de értelmes, hatékony megoldást találjunk a béke elérésére” – jelentette ki a szombati rendkívüli uniós csúcstalálkozó után a lengyel miniszterelnök.

Tusk elődjéhez képest sokkal nehezebb időszakban lesz az Európai Tanács elnöke, az Európai Uniót képviselve az amerikai és az orosz elnökkel kell súlyos politikai kérdésekről tárgyalnia.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!