2019. április 26.,
péntek, Ervin napja

Tovább tombol az ítéletidő Európában

Hír TV

2018. október 31., szerda 09:19, frissítve: szerda 09:59

Ítéletidő pusztít Európa több pontján: Franciaországban kedden 2 ezer autós akadt el a Francia Közép-hegységben a sűrű havazás miatt, Olaszország több part-menti településén heves viharok rongálták meg a villamos-vezetékeket, Velence nagy része pedig 1 méteres vízben áll. Eddig 10-en vesztették életüket a váratlan viharokban.

Egy rövid felvételből is kivehető, miért volt tanácsos megfogadni a hatóságok kérését, miszerint mindenki tartózkodjon otthonában. A korzikai Porto-Vecchio-ra mára virradóra 150 kilométer per órás erősségű szélvihar csapott le, a tornádó fákat csavart ki tövestől, villamosvezetékete szakított le, ami miatt 20 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Szintén a francia szigeten, Ajaccio városát sem érte jobb állapotban a reggel. A vihar keltette hullámok átredezték a település kikötőjét, a hajóállományban komoly kár keletkezett.

A Földközi-tenger más partjain is szárazra kerültek a jacht-ok, a Korzikától északra fekvő olasz Rapallo és egyéb települések kikötői védtelenek voltak a hirtelen dagállyal szemben. A régióban három nap alatt hétezer esetben riasztották az olasz tűzoltókat, legtöbb esetben a ledőlő fák miatt.

A heves esőzések miatt víz alá került Velence háromnegyede, története negyedik legmagasabb vízállását mérték. Több olasz régióban a második legmagasabb fokú, narancsszínű riasztást adtak ki. Az időjárás okozta balesetekben eddig közel egytucat ember vesztette életét. Az ország több pontján akadozik a közlekedés, és kedden számos iskola is zárva marad.

Európa magasabb területein pedig megérkezett a havazás. Keddre virradóra kétezer autós akadt el a Francia Középhegységben.